Hoe gaat het met: Simone Angel (deel2)

Simone Angel (eigenlijk Engeln) is een kerstkindje uit de vroege jaren zeventig. Rebels feestbeest als ze was, besloot ze op vakantie in Spanje om te verhuizen naar Londen. Dat was een logische beslissing, want daar kwam alle goede muziek vandaan. Ze werkte zich binnen bij MTV Europe waar ze, zoals het een VJ betaamt, vele uren clips aan mekaar praatte. Daarnaast presenteerde ze verschillende programma’s, waaronder de dagelijkse hitlijst ‘Dial MTV’ en het baanbrekende programma ‘Party Zone waarin Europa kennismaakte met wat toen nog ‘housemuziek’ heette.

Nu is dance heel mainstream, maar indertijd waren The Prodigy en Faithless nog redelijk vage bands waarvan niemand echt begreep wat men ermee aan moest, tenzij je een redelijke portie stimulerende middelen op had. Later werd ‘Party Zone’ meer een interviewprogramma waarin de hele muziekwereld geïnterviewd werd.

Na negen jaar hield ze MTV voor gezien en kwam ze terug op de Nederlandse televisie als presentatrice. Voor Veronica presenteerde ze ‘Countdown’ en voor SBS 6 ‘De Heetste Plekjes’, waarmee de zender de tijden van ‘Patry Zone’ weer probeerde te doen herleven. In 2000 stapte Simone over naar het Duitse RTL-II waar ze in de jury van het Duitse ‘Popstars’ zat. In de jaren ‘90 bracht ze ook nog vier singeltjes uit die in verschillende Europese landen aardige hitjes werden. Een magisch hoogtepuntje is dat Simone vereeuwigd is in de clip van ‘Even Better Than The Real Thing’ van U2.

In 2001 besloot ze met haar partner, de voetballer Andy Hunt (van onder andere Newcastle United) naar Belize te verhuizen om daar een hotel in de jungle te beginnen: Belize Jungle Dome. Belize ligt ten zuidoosten van Mexico en is een stuk jungle half zo groot als Nederland. Het land heeft ongeveer 250.000 inwoners. Na een lastige start (11 september bleek geen handige reisdag voor een tussenstop in de VS dat jaar) en alle andere problemen die te maken hebben met het acclimatiseren in een nieuwe wereld, groeit en bloeit alles nu rondom het hotel. Simone en Andy hebben een zoontje en Simone is in blijde verwachting van een tweede zoontje. 8 december 2005 is ze getrouwd. Daarnaast bewijst Simone dat ze het hart op de goede plek heeft zitten door de ‘Jaden Stichting’ op te richten en zich in te zetten om lokale kinderen naar school te krijgen, en liefst met een boek waaruit ze kunnen leren.

Sinds augustus 2004 houdt ze een weblog bij waarop ze zeer openhartig spreekt over haar leven, en alle geluk en twijfels die te maken hebben van de overgang van de grootste en hipste feesten in Europa naar een trotse moeder (en sinds heel kort echtgenote) in de Midden-Amerikaanse jungle.

– Wat is volgens jou het grote verschil tussen het MTV van toen, en het MTV van nu? Wat vind je van het MTV van nu?

MTV Europe was toendertijd nog erg rebels en politiek. Nu is het gewoon een business geworden, het lijkt nu meer om geld en kijk cijfers te gaan dan om de muziek en een bepaalde lifestyle. Ik mis die ‘edge’ die MTV vroeger had, helemaal politiek gezien. Wij deden ‘Peace Rallies’ in Libanon en Israël, voerden actie tegen walvissenjacht, besteedden veel aandacht aan HIV en aids, enz. Ik ben heel blij dat ik er werkte toen de zender nog klein en baanbrekend was.

– In Nederland heeft MTV TMF en the Box opgekocht. In de VS is MTV ook oprichter/eigenaar van VH1. In Duitsland kocht MTV de muziekzender Viva Media. Wat vind je van die ontwikkeling?

Tja, dat is nou eenmaal hoe dingen gaan tegenwoordig. Alle kleine bedrijven worden door de grotere opgekocht. Het enige dat ik vaak jammer vindt van ‘corporations’ is dat veel creativiteit verloren gaat. Men neemt minder risico’s, want uiteindelijk moet men de aandeelhouders tevreden stellen. Ik ben persoonlijk niet iemand die goed functioneert binnen een groot bedrijf. Ik vind het leuker om nieuwe bedrijven op te bouwen. Zodra ze te groot worden, begin ik me te vervelen. Dan is wat mij betreft de uitdaging verdwenen.

– Hoe gaat het met MTV Latin America? Zendt dat uit in het Engelstalige Belize?

Zoals de meeste mensen in Belize ontvangen wij kabeltelevisie. Allemaal illegaal uit de VS afgetapte stations en wij zien dus de Amerikaanse MTV, wat ik nogal een slappe zender vindt en altijd al vond met veel te weinig muziek. Ik weet dus weinig van MTV Latin America. Dat heb ik alleen in hotels in Mexico kunnen bekijken. Het viel me wel meteen op dat de veejays van Latin America veel leuker zijn dan de veejays uit de States. Ze hebben veel meer pit.

– Via je weblog ben je op zoek gegaan naar wat er is gebeurd met andere MTV VJ’s uit jouw tijd. Mogen wij profiteren van je werk en kun je een korte samenvatting geven?

Natuurlijk! Haal maar van mijn blog wat je wilt.

Enrico Silverstrin is een heuse filmster en electro house DJ in Italië geworden. Bij de laatste MTV Europe Movie Awards was hij nog co-host.

Ingo Schmoll kreeg na een paar jaar genoeg van de tv, en DJt nu lekker op WDR – EinsLive Radio in Duitsland. Daarnaast snabbelt Ingo nog flink bij. Zo is hij een van de Duitse stemmen in de South Park. Daarnaast probeert hij poppenspeler te worden.

Kimsy heeft een acteeropleiding in New York gevolgd, en speelt in allerlei vooral kleinere producties in New York. Daarnaast is net getrouwd.

Rebecca de Ruvo is net moeder geworden, en speelt in ‘The Vitamins‘.

Steve Blame woont tegenwoordig in Keulen. Sterker nog, hij vermaakt zich er – tot zijn eigen verbazing – prima. Hij heeft een tv productie bedrijf dat het best aardig doet. Steve’s grote droom is om ooit een film te schrijver, maar omdat hij zichzelf niet goed genoeg vindt, probeert hij nu een Masters titel te krijgen in screenwriting.

Toby Amos heeft een tijdje gefeest in New York toen hij bij MTV (America) werkte, al beviel dat laatste minder dan het eerste. Ook speelde hij in een bandje. Inmiddels is hij terug in Engeland, en hij produceert nog steeds beeldmateriaal. Van clips tot rare films, van de Britse commerciele tv tot Lonely Planet Tv, er zit van alles tussen.

Binnenkort verwacht Simone nog updates van Ray Cokes en Kristiane Backer. Houd haar blog in de gaten dus.

– Hoe kwam je bij Veronica terecht?

Je bedoelt voor Countdown? Dat weet ik eigenlijk niet meer. Volgens mij belden ze me gewoon. Ik vond het trouwens een hele moeilijke job toen. Ik raakte erg in de war met de twee talen. Helemaal wanneer ik bepaalde termen dagelijks in het Engels zei en het nu opeens in het Nederlands moest vertalen. Het klonk altijd zo raar in mijn oren. Ik was ook verschrikkelijk onzeker omdat ik veel negatieve pers in Nederland had ontvangen en ik ervan overtuigd was dat iedereen in Nederland mij haatte.

Ik weet nog dat ik een keer werd voorgesteld aan Jeroen van Inkel op een showbizparty. Ik wilde hem gaan vertellen dat ik altijd zo’n grote fan was van ‘Curry en van Inkel’, maar op het moment dat ik zijn hand wilde schudden draaide hij mij demonstratief de rug toe. Iedereen stond er raar van te kijken en ik kon wel door de grond zakken. Dat soort dingen deden mij echt pijn, want ik begreep niet wat ik nou verkeerd had gedaan. Later bleek dat hij zelf auditie had gedaan voor mijn job bij MTV en hij die baan dus niet had gekregen.

– Hoe was de overgang van de Europese zender MTV naar de Nederlandse zenders Veronica en SBS 6?

In de eerste instantie vond ik het heel leuk om ‘De heetste plekjes van Nederland’ te presenteren. Ik was weer lekker veel thuis bij mijn familie en de Nederlandse pers behandelde mij opeens veel beter. Ik weet niet precies waarom. Al snel begon dat programma steeds meer alleen om seks te gaan. Ik heb in die tijd dingen gezien waar ik nou nog misselijk van kan worden.

Wij waren bijvoorbeeld een lang weekend in Frankrijk in het kasteel van ‘Rockbitch’. Dat was één grote orgie daar en een ontzettend vieze smeerboel. Er liepen zelfs kinderen door dat huis terwijl er overal neukende mensen lagen. Ik heb twee dagen lang lopen kotsen daar, echt walgelijk! Uiteindelijk heb ik er ook maar een punt achter gezet. Al dat SM gedoe kon ik ook niet goed tegen: mensen die zich laten ophangen met haken in hun rug of die elkaar met messen bewerken. Jakkie. Ik probeerde open-minded te zijn, maar ben toch tot de conclusie gekomen dat ik dat soort dingen niet normaal vind. Ik geloof dat er dan toch emotioneel iets niet klopt met die mensen.

– In hoe verre vond jij ‘De Heetste Plekjes’ een slap aftreksel van ‘The Party Zone’?

Wat ik al zei, uiteindelijk ging het alleen nog maar om de seks. In het begin gingen we nog naar leuke feesten, later alleen nog maar naar freaky parties. Niks voor mij allemaal. Mij ging het tijdens het uitgaan om de muziek en het dansen en daar ging dit programma dus niet over.

– Hoe kwam je in Duitsland bij RTL-II terecht? En hoeveel talen spreek je eigenlijk?

Alleen Nederlands, Duits en Engels. Verder kan ik me redden in het Spaans en het Italiaans, maar ik zou er geen shows in kunnen presenteren. In Duitsland werd ik gevraagd voor een bepaalde show, maar die is uiteindelijk nooit uitgekomen. Terwijl wij aan die show werkten, waren ze in dat kantoor ook een andere show aan het voorbereiden: Popstars. Dat idee leek mij veel leuker dan die show waar ik aan werkte en ik heb de producent gevraagd of ik daar aan mee mocht werken.

Die show is uiteindelijk een superhit geworden in Duitsland. Ik werd later -toen ik al in Belize woonde en mijn zoontje 8 maanden oud was- gevraagd om een vervolg op die show te maken, maar ik heb toen nee gezegd. Het was een te zwaar project en ik geloofde niet dat ik het kon combineren met het moeder zijn. In die eerste serie filmden wij vaak van 7 uur ’s ochtends tot 2 uur ’s nachts door, dat was gewoon te veel voor mij om te doen met een baby erbij.

– Hoe verschillen Europese, Nederlandse en Duitse tv van elkaar?

Nederland kan soms met goede nieuwe ideeën komen, maar het is vaak wel erg plat. Big Brother en zo. Een beetje de tv-versie van een polonaise. Dat soort shows zijn wel de shows die vaak het beste scoren, helemaal internationaal gezien. Qua gameshows is Nederland altijd het beste geweest. De Nederlanders kunnen een gezelligheid in een grote studio creëren die buitenlanders haast nooit kunnen namaken. Duitsland heeft op het internationaal vlak nooit erg veel bijgedragen voor zo ver ik weet.

Engeland natuurlijk wel. De Engelsen maken nog steeds de beste documentaires en nieuwsprogramma’s: BBC News en BBC News online en natuurlijk fantastische comedies zoals ‘The Office’ en  ‘Little Britain’. Ik vind dat al met al de Engelse televisie toch nog het beste is. Het meest creatief en baanbrekend. En Amerikaanse televisie is verschrikkelijk slecht!