Johnnie Walker stopt met middagshow op BBC Radio 2

Deejay Johnnie Walker gaat stoppen met zijn dagelijkse middagshow op BBC Radio 2. Eind maart zal de radioveteraan voor het laatst zijn ‘drivetime show’ presenteren, waarna een opvolger het stokje zal overnemen. Wie dit zal zijn is nog niet bekend, maar inmiddels wordt er al druk gespeculeerd in de Engelse mediawereld. Toch zullen de luisteraars niet geheel afscheid hoeven nemen van Walker, want vanaf april zal hij een wekelijks programma op zondag krijgen.

Luistercijferskanon naar de zondag
Inmiddels presenteert Walker alweer 7 jaar lang de middagshow op BBC Radio 2 tussen 17 en 19 uur. In 1999 nam de deejay namelijk het stokje over van John Dunn en sindsdien heeft Walker het programma laten uitgroeien tot het bestbeluisterde programma van de avondspits.

Walker vindt het na 7 jaar welletjes geweest voor een dagelijkse middagshow en gaat het rustiger aan doen. Echt afscheid van de radio wil hij nog niet nemen en daarom krijgt hij een nieuwe show op zondagmiddag, waarin veel aandacht zal zijn voor licht religieus getinte muziek. Daarnaast zal hij grote namen uit de pop- en rockgeschiedenis zal gaan interviewen. Afgelopen zomer deed hij dat al met Eric Clapton en binnenkort zullen ‘The Eagles’ aan de beurt zijn. Naast zijn wekelijkse show in het weekend zal hij invaller blijven voor de ochtendshow van Terry Wogan.

Opvolger
Nu Walker bekend heeft gemaakt te gaan stoppen met zijn middagshow, wordt er hevig gespeculeerd wie de opvolger zal gaan worden. Volgens de Engelse krant ‘The Guardian’ zijn er momenteel twee namen in de race voor de velbegeerde plek: Chris Evans en Stuart Maconie.

Chris Evans presenteert sinds vorig jaar een wekelijks programma op zaterdag en de BBC zou in haar nopjes zijn met de voormalige ochtenddeejay van Virgin Radio. Daarnaast loopt het contract van zeven maanden tussen Evans en de BBC in maart af, dezelfde maand dus als walker zal gaan stoppen met zijn middagshow. Daarnaast vertelde Evans afgelopen zaterdag dat hij een ‘nieuwe’ baan had.

Stuart Maconie daarentegen heeft al bewezen dat hij de show van Walker kan dragen, want in 2003 verving hij de deejay al enkele maanden tijdens zijn afwezigheid.

Veteraan
Walker is momenteel één van de jocks die het langst bij de BBC werkt. Zijn oorspronkelijke naam luidt eigenlijk Peter Dingley en hij groeide op in de West-Midlands. Oorspronkelijk was Walker autoverkoper, maar dankzij zijn liefde voor popmuziek werd hij in de jaren ’60 deejay bij populaire piratenzenders als Swinging Radio England en Radio Caroline. In 1969 besloot Walker legaal radio te gaan maken. Hij vertrok naar BBC Radio 1 waar hij een dagelijks lunchprogramma kreeg. Met zijn show was hij verantwoordelijk voor het succes van o.a. Lou Reed, The Eagles en Fleetwood Mac.

Mede door onenigheid met de BBC over de muziekkeuze vertrok Walker in 1976 naar San Francisco waar hij een wekelijks programma voor Radio Luxembourg ging maken. Begin jaren ’80 keerde Walker terug naar Engeland, waar hij bij verschillende lokale stations in de omgeving van Birmingham werkte. Enkele jaren later keerde hij terug bij BBC Radio 1.

Sinds 1999 heeft Walker een dagelijkse show op BBC Radio 2 tussen 17 en 19 uur en begeleidt hij Engeland door de Avondspits. In 2001 werd zijn show genomineerd voor een Sony Award in de categorie beste dagelijkse muziekshow.

In Juni 2003 bracht Walker een schok teweeg bij zijn luisteraars door op de radio te vertellen dat er kanker aan zijn dikke darm was ontdekt. Het gevolg was dat de deejay maandenlang van de radio verdween wegens behandeling van zijn ziekte. In maart 2004 keerde hij terug op Radio 2.

Begin dit jaar werd bekend gemaakt dat Walker geridderd zou worden in de Orde van het Britse Rijk vanwege langdurige inzet voor radio uitzendingen. Dit jaar viert de deejay namelijk zijn 40e jubileum op de radio. Afgelopen vrijdag mocht Walker zijn ‘Member of the Order of the British Empire’ onderscheiding ook daadwerkelijk in ontvangst nemen op Buckingham Palace.

Luister hier naar een aircheck van Johnnie Walker op BBC radio 2. [RS/Radio.NL]

Dit artikel is ook als podcast beschikbaar: voeg de link radio.nl/podcast toe aan je podcast programma en luister mee! Of download het mp3tje hier.

Gerelateerde berichten