Jeroen van Inkel is één van de grootheden van de Nederlandse radio. Na jarenlang werken bij lokale- en ziekenomroepen, maakt hij begin jaren ’80 de stap naar Veronica op Hilversum 3. Daarna is hij nog op vele stations te horen: Hitradio 1224, Hitradio Veronica, Veronica FM, Radio 538 en Radio Veronica. In 2005 stapt hij over naar Q-music, het station waar hij de ochtendshow ‘Je Dag Is Goed’ presenteert.
In deel 1 van het tweedelige interview bespreken we met Jeroen zijn carrière. Wat maakte ‘Curry & Van Inkel’ zo speciaal, waarom wilde Jeroen eind 2003 persé naar Radio Veronica en waarom wilde hij een jaar later naar Q-music? Lees hier Deel 2.
Jeroen van Inkel komt op 7 juli 1961 ter wereld in de Amsterdamse Jordaan. De kleine Jeroen geniet van dj’s als Ferry Maat, Frits Spits, Jan Mulder en Leo van der Goot. Hij besluit dat hij zelf achter de knoppen wil gaan staan en stapt achter de draaitafel van discotheek Toyshop in Amsterdam. Als hij 21 is, verhuist hij naar Almere en gaat tweeënhalf jaar in de plaatselijke disco plaatjes draaien.
Ondertussen is hij ook al te horen verscheidene lokale radiostations: Vrije Radio Bollenstreek (Lisse), Radio Hofstad (Den Haag), Radio Starlight (Brabant), Radio Tulpia (Ziekenomroep Amstelveen) en Picasso Radio (Amstelveen). In 1983 wordt hij derde in op een nationaal DJ kampioenschap. Op een dag wordt hij gevraagd om een bandje te maken voor de piraat Radio Nova. Hij kan daar aan de slag en dan gaat het snel…
– Via Radio Nova in Amsterdam kwam je terecht bij Radio Decibel. Bij dat station werkten nog meer grote namen, zoals Adam Curry, Daniël Dekker, Rob van Someren, Simone Walraven en Hanno Dik. Hoe kwam het dat bij dat station zoveel talent aanwezig was?
Wij deden iets unieks. Decibel was het allereerste echte dancestation in Nederland. Voordat Decibel van start ging, borduurden alle piratenzenders voort op het succes van de zeezenders. Vooral in Amsterdam waren er veel piraten, vrijwel allemaal opzet door mensen die vroeger op zee radio hadden gemaakt. Radio Nova was een initiatief van Herman de Graaf, terwijl Ton Lathouwers (tegenwoordig de baas van Sky Radio, red.) onder de naam Hans Verlaan presenteerde op Radio Unique.
Maar goed, al die stations braaf en de luisteraars werden met ‘U’ aangesproken. Radio Decibel was anders en scoorde. Ik wist toen helemaal niet hoeveel mensen er naar ons luisterden, maar heel veel mensen spreken mij aan en zeggen dat ze me gehoord hebben op Decibel.
– Uiteindelijk werd je ontdekt door Ruud Hendriks. Hoe ging dat?
Ruud woonde in Amsterdam en op een dag zat hij te draaien aan zijn radio om te horen wat er gebeurde op de zenders. Hij hoorde op een gegeven moment Radio Decibel. Dat was niet zo raar, want het signaal was knalhard en dat zonder processing. Hij luisterde regelmatig en hoorde dus ook mijn programma. Hij vond me wel goed en sloeg mijn naam op in zijn geheugen.
Een tijd later kondigde Frits Spits op de radio een spelletje aan dat hij had bedacht, maar dat ik al veel langer speelde met de luisteraars. Frits kreeg via-via te horen dat er iemand op een piratenzender was die al zo’n soort spel speelde en hij belde me op. Na lang nadenken besloot ik dat ik het niet goed vond dat hij met het spel zou komen. Zijn baas heeft uiteindelijk gezegd dat Frits zich niets aan moest trekken van een piraat, maar het spel is toen wel enigszins veranderd.
Toch zat het Frits niet helemaal lekker en toen Tom Blomberg (de toenmalige producer van de Avondspits, red.) drie weken op vakantie ging, vroeg Frits aan mij of ik Tom wilde vervangen. Natuurlijk wilde ik dat! Ik liep op de gang in het Audiocentrum (de plek waar toen alle radio-uitzendingen vandaan kwamen, red.) en kwam Ruud Hendriks tegen. Hij liet me op gesprek komen bij Lex Harding en die zag wel wat in me, maar er was geen plek. Maar toen stapte Erik de Zwart opeens over van Veronica naar de TROS en kwam er een plek vrij.
– In een biografie van je las ik dat je je verbaasde over de stijfheid bij Hilversum 3. Vervolgens heb je heel wat veranderd in het beleid van de zender. Omschrijf eens het verschil tussen Hilversum 3 voor jouw veranderingen en na jouw veranderingen.
Eigenlijk heeft Veronica het geluid van de radio veranderd. Hilversum 3 had eerder een limiter die ervoor zorgde dat het geluid niet te hard was. Gebeurde dat wel, dan viel het signaal weg en kwam het heel langzaam weer terug. De Amerikaanse radiostations gebruikten een Optimod die de ‘processing’ regelde. Dat apparaat zorgde ervoor dat het signaal veel beter klonk.
Ik ben toen naar Lex Harding gegaan en hij gaf me toestemming om zo’n Optimod te kopen. Ik ben ermee gaan experimenteren en kreeg alle technici van de NOS over me heen. Ze vonden dat de plaat op de radio moest komen zoals de artiest het bedoelde. Inmiddels gebruikt elke radiozender processing en is het haast een soort wetenschap om het signaal het beste te laten klinken.
– Voor Veronica maakte je het meest legendarische programma van de Nederlandse radio: Curry & Van Inkel. Wat maakte de show zo bijzonder?
Het was originele radio. We bespraken de keizersnede van Corrie Konings en de nieuwe tangaslip van Kate Bush. We deden rare dingen en we gaven dingen weg. Dat was echt nog nooit gedaan. Adam presenteerde ‘Countdown’ op televisie en Duran Duran was er te gast. De bandleden hebben toen een t-shirt gesigneerd en de luisteraars konden het winnen door een brief te sturen. Het gevolg was dat we volle postzakken binnenkregen. Nu is het standaard geworden, maar destijds deed niemand het.
– Hoe had de show geklonken als jij niet wist wat er in Amerika op de radio gebeurde?
Het had anders geklonken, dichter bij hetgeen er al te horen was. Toch hadden Adam en ik wel een enorme drang om anders te zijn dan anderen.
– Je hebt daarna nog ‘Stenders & Van Inkel’ gedaan. Hoe beviel de samenwerking met Rob?
In het begin zag ik het helemaal niet zitten. Adam was heel erg stoer en was niet bang voor mensen, terwijl Rob het liefste onder de tafel dook. Maar als de deur van de studio dicht zat, durfde hij wel de meest rare dingen te roepen. Dat was even wennen, maar Stenders & Van Inkel was eigenlijk beter dan Curry & Van Inkel.
Met Adam liepen we de studio in, hadden wat bladen zoals de Revu en Story in de handen en begonnen met de uitzending. Stenders & Van Inkel was veel beter voorbereid en het is zo verschrikkelijk belangrijk om je show goed voor te bereiden. Dat betekent niet dat je van tevoren alles moet uitdenken, maar je moet wel weten waar je het over wilt hebben.
– In 1995 is Veronica commercieel gegaan en jij besloot mee te gaan. Zag je de commerciële plannen zitten?
Ja, vanaf dag één heb ik het basisplan gesteund. Overal in de wereld zag je goede televisie- en radiozenders, maar bij de publieke omroep was dat niet mogelijk. Het was nog steeds ontzettend verzuild. De EO liet in alle programma’s horen dat God bestond en dat hij allemaal dingen deed, terwijl een commerciële zender veel meer luisterde naar het volk.
– Je begon op Hitradio 1224 dat later Hitradio Veronica. Hoe was het om opeens uit te zenden via AM en veel minder mensen te bereiken?
Helemaal kut. Het was echt een louterende ervaring. Bij Hilversum 3 was ik enorm succesvol en alle dj’s deden mij na. Op de middengolf deed ik samen met Cobus Bosscha de ‘Geheime Ochtendshow’. Die heette zo, omdat we nauwelijks luisteraars hadden. Op een gegeven moment gaven we kaarten weg voor Prince. Luisteraars moesten bellen en vertellen hoe het paarse album van Prince heette. Niemand belde er! Dan zit je erg raar te kijken.
– In 1998 kreeg Veronica FM-frequenties en ging het station Veronica FM heten. Wat waren de verwachtingen toen?
Die reikten tot aan de hemel. In eerste instantie ging het goed. Cobus en ik waren erg goed bezig en zetten de standaard voor wat nu alle ochtendshows doen. We hadden imitaties en lazen historische feitjes voor. Toen Robert Jensen bij Veronica FM de baas werd, wilde hij de ochtend gaan doen omdat ik niet voldoende scoorde. Ik moest naar de middag, mocht geen naamjingles meer draaien en Veronica FM werd ‘het station van Jensen in de Ochtend’. Vrij snel daarna ben ik naar Radio 538 gegaan.
Op dat moment was het een goede stap. Ik wilde graag weer een ochtendprogramma doen, omdat ik naar mijn gevoel nog een rekening te vereffenen had. Met Cobus maakte ik een erg goed ochtendprogramma, maar in de luistercijfers was dat niet te zien. Ton Lathouwers had een goed plan en vroeg mijn medewerking.
In het jaar dat ik bij Veronica zat, is er heel veel gebeurd. We kregen steeds meer door dat het Commissariaat van de Media ons goed in de gaten hield met het oog op de regeltjes. We mochten maar heel weinig praten. Als ik iets teveel sprak, dan moesten de andere jocks zich inhouden. Je kunt wel snel gaan praten, maar dat is tegennatuurlijk. Ik was heel erg aan het zoeken, waardoor het slecht klonk.
De muziek van Radio Veronica vond ik verschrikkelijk. Ik mocht niet alle hits van Duran Duran draaien, maar alleen de hits die goed uit de test kwamen. Het station was erg smal geformatteerd. Het scoorde wel, maar ik vond er niets aan. Ik stond ook niet achter het idee om meer hitlijstjes te gaan doen. De Download Top 750 en ga zo maar door. Het gevolg was dat als ik vier weken achter elkaar lekker bezig was, dat ritme onderbroken werd door één of ander lijstje.