Luisteraars van populaire radiostations als Capital Radio, Heart 106.2 en Virgin Radio, die van buiten het Verenigd Koninkrijk via het internet willen luisteren zullen binnenkort waarschijnlijk op zoek moeten naar een ander alternatief. Als het aan de Phonographic Performance Limited (PPL), zeg maar de Engelse SENA, ligt zullen de streams van radiostations uit het Verenigd Koninkrijk vanaf volgende maand niet meer buiten de landsgrenzen te beluisteren zijn, tenzij de stations diep in de buidel tasten.
Volgens de ‘Radio And Internet Newsletter’ verloopt op 31 maart de overeenkomst tussen de CRCA, dat het overgrote deel van de Engelse commerciële radiostations vertegenwoordigd, en de PPL over de vergoedingen voor het ‘gebruik’ van muziek. De nieuwe regeling, die per april ingaat, bundelt nu de betalingsregeling voor uitzendingen van radiostations via FM en AM als via het internet. Volgens een clausule in deze regeling is de vergoeding voor het gebruik van muziek alleen geldig voor het Verenigd Koninkrijk zelf.
Voor de radiostations betekent dit dus dat hun uitzendingen via het internet alleen in het Verenigd Koninkrijk beschikbaar mogen zijn. Om toch in het Buitenland beschikbaar te zijn dienen de radiostations per land een overeenkomst te sluiten met het orgaan dat de vergoedingen van muziek in het betreffende land regelt. In Nederland zou dit de SENA zijn. Voor de radiostations is dit een bijna onmogelijke opgave, waarbij de kosten fors op zullen lopen.
Het gevolg is waarschijnlijk dat de meeste stations in het Verenigd Koninkrijk binnenkort hun livestream zullen voorzien van een zogenaamde ‘Geo-lock’. Deze ‘Geo-lock’ controleert op basis van het IP adres of de gebruiker zich binnen of buiten het Verenigd Koninkrijk bevindt. Vanuit Nederland zullen de meeste streams van Engelse radiostations dus ‘officieel’ op slot gaan. Waarschijnlijk zullen alleen de streams van de BBC toegankelijk blijven vanuit het buitenland, aangezien de Britse staatsomroep buiten deze regeling tussen de CRCA en de PPL valt.
Ook voor Engelsen en Schotten die buiten het Verenigd Koninkrijk verblijven zal het dus niet meer mogelijk zijn om naar een stukje van hun ‘thuis’ te luisteren. En dat betekent dat er wederom een wonder van de techniek om zeep zal worden geholpen door de wetgeving. Voor hen en alle buitenlandse liefhebbers van de Engelse radio is het dus maar te hopen dat het hier slechts om een ‘slechte 1 aprilgrap gaat’ of dat deze regeling snel weer teruggedraaid zal gaan worden. [RS/Radio.NL]