Zoek
Sluit dit zoekvak.

Einde radiocarrière David Lee Roth in zicht [Update]

De dagen van David Lee Roth als radiopresentator lijken inmiddels geteld te zijn. Al enige tijd gaan de geruchten dat er flinke onenigheid is tussen Roth en zijn werkgever CBS Radio, maar inmiddels verschijnen er ook berichten in de Amerikaanse media dat CBS Radio druk bezig is met het aanstellen van een opvolger. Volgens diverse Amerikaanse kranten en nieuwssites zal het shockjockduo Opie & Anthony vanaf volgende maand de plek van Roth in nemen.

Roth onder vuur
Al vanaf de eerste dag als opvolger van Howard Stern ligt David Lee Roth al zwaar onder vuur. In eerste instantie betrof dit door de media en de luisteraars. Zo werd de allereerste show van Roth compleet afgekraakt door de pers. Ook de luisteraars blijken zich niet echt in Roth te kunnen vinden, want sinds het vertrek van Stern is het marktaandeel van 92.3 Free FM (WFNY) in New York, voorheen K-Rock, dramatisch gedaald. Ook Howard Stern had natuurlijk een mening over de show.

Vorige maand werd ook nog langzamerhand duidelijk dat Roth flink overhoop lag met z’n bazen over de te volgen richting voor zijn show. Toen leek het erop of de voormalig zanger van de band ‘Van Halen’ niets van de goedbedoelde adviezen van zijn bazen moest hebben. Sterker nog: hij maakte ze tijdens zijn show uit voor rotte vis. Begin deze maand werd Roth twee dagen geschorst, waarna hij met een compleet gewijzigde show terugkeerde.

Opie & Anthony terug op FM
Toch lijkt CBS Radio hier geen genoegen mee te nemen, want diverse geruchten gaan dat het mediabedrijf druk aan het onderhandelen met eventuele opvolging. Dit zouden mogelijk Gregg “Opie” Hughes en Anthony Cumia, beter bekend als het shockjockduo ‘Opie & Anthony’, gaan worden. Momenteel is dit duo nog te horen op kanaal 202 van XM Satellite Radio, maar waarschijnlijk zullen beide heren vanaf volgende maand ook weer op FM te horen zijn. CBS Topman Les Moonves en XM Topman Hugh Panero onderhandelen momenteel over een twee jarig contract voor dit duo.

Zowel CBS Radio als XM willen nog geen commentaar geven op de ‘samenwerking’, maar volgens de ‘Billboard Radio Monitor’ hebben diverse bronnen dicht bij het vuur de berichten bevestigd.

Het is de bedoeling dat Opie & Anthony op zowel XM Satellite Radio als op een aantal FM-radiostations van CBS Radio te horen zullen zijn. Het gaat hierbij om stations waar Roth momenteel nog in de ochtend te horen is. Daarnaast zou ook Free FM (WJFK) in Washington de show van Opie & Anthony gaan uitzenden. Momenteel zijn hier nog ‘The Junkies’ in de ochtend te horen.

Aangepaste versie
Dat Opie & Anthony op zowel satelliet als op het ‘aardse’ FM te horen zullen zijn, betekent overigens niet dat overal dezelfde show te horen zal zijn. Op satelliet zal de ‘ongecensureerde’ versie te horen zijn, terwijl op FM een ‘opgeschoonde’ versie te horen zal zijn. Dit in verband met de regelgeving. In de Verenigde Staten is het namelijk verboden om te vloeken of te schelden in de ether. Omdat satellietradio een betaaldienst is, en dus achter slot en grendel zit, gelden hiervoor minder strenge regels. Dit was mede de reden dat Howard Stern besloot over te stappen van ‘aardse’ radio naar Sirius Satellite Radio.

Daarnaast zal er in de FM-versie ruimte gecreëerd worden voor de nodige reclameblokken, iets waar bij satellietradio niet tot nauwelijks rekening mee hoeft worden gehouden. Hier is namelijk nagenoeg geen reclame te horen. Dit in tegenstelling tot ‘aardse’ FM-radio, waar tijdens de show van Howard Stern soms wel 22 minuten (!) reclame per uur te horen was.

Opspraak
Opvallend is dat CBS Radio nu net Opie & Anthony wil aanstellen als vervanger van Roth. Het duo werd namelijk in 2002 ontslagen door datzelfde CBS Radio (toen nog Infinity Broadcasting). Tijdens hun show op WNEW in New York (tegenwoordig Mix 102.7) was namelijk een live verslag te horen van een paar dat de liefde aan het bedrijven was in de St. Patrick’s Kathedraal in Manhattan. Het voorval leidde tot flinke kritiek en uiteindelijk werden beide heren op straat gezet.

Toch werd het na het ontslag bij CBS Radio niet stil rondom het duo, want de heren gingen aan de slag bij XM Satellite Radio. Hier haalden beide heren het nieuws met hun omstreden “Assault On The Media” campagne, waarin luisteraars werden opgeroepen om zoveel mogelijk in te breken bij live uitzendingen om reclame te maken voor de ochtendshow van Opie & Anthony. Vorig jaar mei leidde de actie zelfs tot het ontslag van de bekendste televisieverslaggever van New York, toen deze begon te schelden toen hij gestoord werd tijdens een live uitzending. Daarnaast liep een televisieverslaggever gehoorbeschadiging op doordat hij met een luchthoorn in z’n oren geblazen werd. [RS/Radio.NL]

[Update]
Het is definitief over en uit voor David Lee Roth. Vandaag (vrijdag) heeft hij zijn allerlaatste ochtendshow gepresenteerd op de radio. Voor Roth zelf kwam de beslissing toch ietwat onverwachts. Tijdens zijn show vertelde hij dat hij op weg naar de studio per telefoon te horen kreeg dat het de laatste show voor hem zou worden.

CBS Radio zelf heeft inmiddels ook bekend gemaakt dat het over en uit voor Roth is, maar wil nog niets kwijt over eventuele opvolging. Hierover zal in de komende weken meer duidelijkheid komen. Wat vanaf maandag in plaats van Roth te horen zal zijn is nog niet bekend.

Gerelateerde berichten