In gesprek met: Uunco Cerfontaine [Veronica / Sky]

Uunco Cerfontaine is 39 jaar en was al op jonge leeftijd gefascineerd door de radio. Tijdens zijn studie Communicatiewetenschappen in Amsterdam heeft hij een scriptie geschreven over radioformats. Daarna werkte hij onder andere als product manager bij platenmaatschappij EMI Music.

Toen hij in 1999 werd gevraagd om programmadirecteur te worden bij Radio 538, ging hij meteen op het aanbod in. In 2003 kwam Sky Radio met het aanbod om Radio Veronica op te zetten. Het ging zo goed dat hij de mogelijkheid kreeg om creative director te worden van zowel Radio Veronica als Sky Radio. 

In het verleden ben je programmadirecteur geweest bij Radio 538. Wat is het verschil tussen het programmeren voor Radio 538 en voor Sky Radio en Radio Veronica?
De manier van aanpak bij Veronica en Radio 538 lijken heel erg op elkaar. Op beide stations heb je namelijk te maken met DJ’s en non-spot acties. Bij Sky Radio is er geen presentatie, dus kun je alleen maar werken met het muziekformat. Dat is eigenlijk moeilijker. Je moet bij elke zender een gevoel bij je luisteraars ontwikkelen en dat gaat veel makkelijker als je mensen achter de microfoon hebt. Er zijn wel mogelijkheden om Sky Radio persoonlijk te maken, bijvoorbeeld door onze station voice Bart van Gogh. Hij praat heel erg naar de mensen toe. Tanja Jess hebben we erbij gehaald, mede omdat ze precies in de doelgroep valt en zelf ook Sky-luisteraar is.

– Wat houdt jouw functie van creatief directeur precies in?
We hebben een commercieel directeur en een creatief directeur. De één sleept het geld binnen en de ander geeft het uit, hahaha. Het komt erop neer dat ik verantwoordelijk ben voor de inhoudelijke kant van Radio Veronica en Sky Radio. Alles wat niet tussen de reclamejingles zit en niet in het nieuwsbulletin, is mijn werk. Ik selecteer dus de DJ’s en bepaal het format. Als het ware ben ik de architect van de radiostations.

– In jouw functie heb je een deel van de taken van de ontslagen Vranz van Maaren overgenomen. Waarom moest hij vertrekken?
Dat weet ik niet, maar volgens mij was het uitgewerkt tussen hem en de directie. Dat gebeurt nou eenmaal bij bedrijven. Toen hij vertrok, ben ik samen met Patrick Kraakman gevraagd om tijdelijk zijn functie over te nemen. Dat is van zowel mijn kant als van de kant van de directie goed bevallen, zodat ik nu de functie permanent heb gekregen.

– De Sky Radio Group is begin dit jaar overgenomen door de Telegraaf. Merk je daar wat van?
Nog niet, want het is nog best wel vers. Onze nieuwe bazen hebben we inmiddels wel gesproken. Ik vind het fijn dat ze in Nederland zitten en nog belangrijker is dat de Telegraaf zelf heeft aangegeven een emotionele binding te hebben met ons. Directeur Swartjes heeft zelfs aangegeven dat hij al jarenlang een vaste luisteraar is van Sky Radio. News Corp was onze oude eigenaar en daar waren we onderdeel van een internationale mediagroep. Het ging daar meer om een investering op afstand

We zijn momenteel aan het bekijken hoe we aan cross-promotie kunnen gaan doen. De Telegraaf is natuurlijk toch de grootste krant van Nederland en de Sky Radio Group is één van de grootste radiobedrijven. Ik kan me voorstellen dat de Telegraaf ons kan helpen op nieuwsgebied, bijvoorbeeld door een bijdrage te leveren aan het nieuws dat we uitzenden. Maar denk eens aan de grote sportredactie die prima Radio Veronica zou kunnen ondersteunen, want die zender richt zich op mannen en die doelgroep wil graag op de hoogte blijven van onder andere voetbal en schaatsen. Aan de andere kant hebben wij veel verstand van amusement en zou dat de Telegraaf weer kunnen helpen. De marketingafdelingen zijn in ieder geval druk met elkaar in gesprek.

– In de zomer van vorig jaar daalde Sky Radio fors in de luistercijfers. Hoe verklaar je dat het marktaandeel nu weer op een goed niveau zit?
Er is natuurlijk altijd een golfbeweging gaande. Voordat ik bij Sky Radio kwam, waren ze tien jaar lang marktleider. Heel veel mensen hebben dat met lede ogen aangezien en zijn zich op Sky gaan richten. Het gaat niet alleen om wat je zelf doet, maar ook om wat anderen doen. Er is een aantal stations geweest die, succesvol of niet, in ons vaarwater zijn gaan zitten.

Het probleem van Sky Radio werd dat het station zich heel erg moest gaan verdedigen. Omdat niemand het meer tegen Radio 538 op durfde te nemen, ging Sky het maar doen. Er werd wat drukkere muziek gedraaid en de slogan werd veranderd in “Non-stop Hits”. Maar aan de bovenkant kwam RTL FM erbij en ook Radio 2 werd een grotere concurrent voor Sky, want dat station is ook veel commerciëler gaan programmeren.

Het gevolg was dat Sky Radio als een soort octopus bezig was om allerlei aanvallen van alle kanten af te slaan, waardoor de zender voor de trouwe luisteraar minder herkenbaar werd.

Wat ik samen met Patrick heb gedaan is het relaxte karakter van Sky Radio weer benadrukken, zoals mensen het station ook kennen. Sinds begin dit jaar zijn we back to the basics. Ton Lathouwers wilde ook het échte Sky terug. We hebben een unieke formule waar je van kunt houden of niet.

– Denk je dat het stoppen van RTL FM positief is voor Sky Radio?
Ja. Het zal in totaal voor drie zenders positief zijn. Ten eerste Radio 2, want RTL FM was in Limburg heel erg groot en daar zijn wij niet te ontvangen. Dan Radio 10 Gold, want die zaten in dezelfde vijver te vissen met allebei vrouwen als belangrijke doelgroep. Als laatste nog Sky Radio. Dan is er in principe drie procent te verdelen, maar RTL FM zal ook (voorlopig) uit blijven zenden via de kabel, waardoor toch een deel van de luisteraars voor ze behouden blijft. Ik schat dat het bij ons uiteindelijk voor een stijging van een half procent kan gaan zorgen.

– Dat zou toch een mooi percentage zijn, want dan zit je boven de 10.
Absoluut, maar vergeet niet dat Caz! zich ook wil richten op onze luisteraars. Er luisteren veel vrouwelijke twintigers naar Sky Radio en die willen zij ook bereiken. De zender is nog klein, maar wie weet gaat dat veranderen. Als het aan gaat slaan, kan dat ons marktaandeel gaan kosten. Dan krijg je dus de situatie dat er aan de ene kant wat bijkomt, maar dat aan de andere kant het verdwijnt. Je kan het nooit helemaal voorspellen.

– Wat vond je eigenlijk van de toewijzing van het kavel van RTL FM aan 100% NL?
Als je kijkt hoe het bedoeld was, heeft 100% NL gelijk. Bij de ongeclausuleerde kavels zou er vooral gekeken worden naar het bod, terwijl dat bij de geclausuleerde geen rol van betekenis zou spelen, tenzij het programmatische bod even goed was. Wie heel eerlijk kijkt, ziet dat het verschil tussen 35 en 70 procent immens groot is. Ik hoorde Herbert in zijn openingsspeech zeggen dat een kleuter het verschil kan zien, maar een blinde kan het ook. Je kon erop wachten dat iemand als Herbert Visser rechtzaak na rechtzaak zou voeren om zijn gelijk te krijgen, want die man is zo gepassioneerd. Hij heeft uiteindelijk het kavel terecht toegewezen gekregen.

– In Hilversum ging enige tijd geleden het gerucht dat Sky Radio met presentatoren zou gaan werken. Is dat ooit overwogen?
Nee, niet zover ik weet. Het zou niet handig zijn, want het is één van onze belangrijkste benchmarks. Je zou dat alleen kunnen met Edwin Evers, want hij is zo populair dat mensen het wel pikken. Hij staat eigenlijk boven de radiowetten in Nederland. Wij onderscheiden ons juist van de rest door niet met presentatoren te werken en dan moet je daar ook niet aan tornen. Het gerucht dat Radio Veronica en Sky Radio van kavel zouden wisselen klopt ook niet, want je wilt niet weten hoeveel miljoenen je dan weggooit.

– Sommige mensen omschrijven Sky Radio als ‘saai’. Wat vind je daarvan?
Wij zijn een echte publiekszender. De mensen waar jij op doelt, zijn waarschijnlijk mensen die in Hilversum werken of er zouden willen werken. Wij richten ons op onze luisteraars en het enige dat wij belangrijk vinden is ons marktaandeel, want daaruit kunnen we afleiden of de Nederlandse bevolking ons leuk vindt. Wat de freaks vinden boeit me niet, die moeten maar naar Kink FM luisteren, wat overigens een hele goede zender is.

– Tijdens de etherfrequentieverdeling in 2003 verwierf Sky Radio onverwacht het kavel waar nu Radio Veronica op uitzend. Vlak na de verdeling is er onderhandeld met Radio 10 Gold, zodat dat station op de frequenties uit zou kunnen zenden. Vind je het achteraf beter dat de deal met die zender niet door is gegaan?
Ik vind het zeker fijn, want anders had ik hier waarschijnlijk niet gewerkt, hahaha. Commercieel gezien is het sowieso beter dat de deal niet door is gegaan, want Radio 10 Gold heeft een trouwe groep luisteraars, maar die zijn allemaal heel erg oud. De adverteerders hebben daar geen interesse in. Met Radio Veronica richten we ons op mannen tussen de 20 en 49 jaar en in die doelgroep willen de bedrijven graag reclame maken. We maken hier wel eens de grap dat de enige concurrent van Radio 10 Gold “de dood” is. Het merk van Radio 10 Gold is ook niet zo stoer, want als ik mag kiezen dan werk ik liever voor Veronica. Ik vind het trouwens wel een prima zender en het is knap dat ze zo’n hoog marktaandeel weten te scoren. De medewerkers zijn ook ontzettend professioneel. Het is alleen geen station dat we hier moeten hebben.

– Jeroen van Inkel werd aanvankelijk binnengehaald als boegbeeld van de zender. Waarom vertrok hij na een jaar?
Het was een eigen keuze, maar het kwam wel van beide kanten. Ik vind het wel ontzettend jammer, want ik had eerst met Jeroen gewerkt bij Radio 538 en daarna dus bij Radio Veronica. Hij is het ideale boegbeeld voor een 80’s en 90’s zender. Het is hier nooit van de grond gekomen, mede door privézaken bij hem. Hij was niet echt in goede doen. De clausules van Veronica vielen hem ook zwaarder dan dat hij aanvankelijk had gedacht. Men zegt wel eens dat iets ‘in goed overleg’ is gegaan en dat is hier zeker het geval. Bij Q-music kon hij een nieuwe start maken en ook privé maakte hij schoon schip. Dat was voor hem goed en voor ons ook.

– Het profiel van Radio Veronica is eigenlijk heel anders dan dat van Veronica TV. Is dat niet lastig?
Ja, natuurlijk. De gewone kijker en luisteraar ziet ons natuurlijk nog steeds als één bedrijf, zoals het in de jaren ’80 was met de formule van jong, snel en wild. Dat imago heeft Veronica TV nu, al is het profiel van de zender nog jonger dan toen. Destijds werd er ook gewoon Dynasty uitgezonden dat zich richtte op een breed publiek. Veronica TV is bijna een soort MTV. SBS 6 lijkt meer op Radio Veronica, maar SBS heeft nou eenmaal de keuze gemaakt voor de profielen van hun TV zenders zoals die nu zijn. Daar hebben we ook geen overleg over. We proberen elkaar wel te ondersteunen als dat kan, bijvoorbeeld tijdens de Veronica Muziekmaand afgelopen december. Wij hadden toen de Top 1000 Allertijden en Veronica TV had er speciale programma’s omheen.

– Stel dat je één van de clausules uit de etherfrequentievergunning zou mogen schrappen. Welke zou dat zijn?
De muziek-clausule, want het liefste gaan we helemaal onze eigen gang. In dat geval zouden we veel meer de kant van de Top 40 uitgaan, waarbij we ook nog eens Sky Radio uit de wind kunnen houden. Nog mooier zou eigenlijk een verbetering van de dekking zijn, want ik zou liever in iedere uithoek te ontvangen zijn. We wisten het toen we inschreven op het kavel, maar het blijft jammer dat we niet in heel het land zijn te ontvangen. We zijn nou eenmaal geen Publieke Omroep die wel in elke uithoek van Nederland te beluisteren is.

– Waarom zendt Radio Veronica zoveel lijstjes uit?
Omdat mensen het leuk vinden, want Nederland is echt een lijstjesland. Mensen zijn heel erg benieuwd naar het verloop van de lijst, al kun je alle posities gewoon op internet of, tijdens de Top 1000, in de krant vinden. Hierdoor luistert iedereen langer naar de zender. Als het effect ooit uitgewerkt is? Dan verdwijnt het weer en bedenken we iets nieuws.

– Wat klopt er van het verhaal dat de lijstjes vrijwel helemaal worden samengesteld door de muziekredactie?
Nee, dat klopt niet. Neem nou eens de downloadlijst die we elk kwartaal uitzenden. Die doen we in samenwerking met de iTunes Music Store en zij sturen ons steeds lijstjes met de meest gedownloade nummers. We filteren daar de platen jonger dan één jaar eruit vanwege onze clausule en omdat het een echt classicslijstje moet zijn.

– Hoe zie je de toekomst van radio en de rol van Radio Veronica en Sky Radio daarin?
Ik weet het niet. Een paar maanden geleden was ik op bezoek bij Sirius Satellite Radio die onder andere Howard Stern onder contract hebben staan. Momenteel lijden die honderden miljoenen euro’s verlies, in de hoop dat satellietradio over een tijdje populair zal gaan worden. In de toekomst zijn er misschien wel tien varianten van Sky Radio en evenzoveel edities van Radio Veronica. Maar ik weet nog niet welke techniek door gaat breken en wat straks de standaard zal gaan worden.

Nu zijn de mogelijkheden nog marginaal, maar er komt een tijd dat de distributie goed is en er voor iedereen een tijd komt zonder clausules en met bijvoorbeeld een Radio Veronica voor ouderen die het zeetijdperk zeer konden waarderen en aan de andere kant een Veronica-variant die helemaal wordt opgehangen aan de Top 40.