VRT-topman aan de kant geschoven

De Vlaamse regering heeft donderdagavond (14 september) tijdens een speciale vergadering topman Tony Mary van de Vlaamse publieke omroep VRT ontslagen. Mary lag al lange tijd overhoop met de Vlaamse Minister van Mediazaken, Geert Bourgeois. De ruzie escaleerde nadat de VRT-baas het plan lanceerde om nieuwe afleveringen van de politieserie ‘Flikken’ eerst tegen betaling te tonen op de zender Belgacom TV en pas later op de publieke zender. De 67-jarige Piet van Roe, oud-baas radio en tv bij de VRT, wordt tijdelijk aangesteld als opvolger van Mary, meldt VRT Nieuws.

Toen bleek dat Mary evenmin op de steun van de raad van bestuur van de VRT kon rekenen voor zijn ‘Flikken-plan’, stapte hij naar de rechter om daar zijn gelijk te halen. Gedelegeerd bestuurder Mary vond dat hij en de VRT te veel werden beperkt en aangetast in de onafhankelijkheid door continue politieke inmenging. De minister van Mediazaken was van mening dat dergelijke commerciële activiteiten in strijd zijn met de taken van de publieke omroep. Na de stap naar de rechter is het vertrouwen van Bourgeois en raad van bestuur van de VRT weg en werd Mary aan de kant geschoven.

Vaker onenigheid
Het is overigens niet voor het eerst dat Mary en de Vlaamse politiek met elkaar in de clinch liggen. Mary, die op 16 juli 2002 werd aangesteld als directeur, kende een vliegende start: onder zijn leiding groeide de VRT uit tot Vlaams marktleider. Daarna verslechterde de relatie met de politiek. Het eerste twistpunt ging over de aanstelling van Aimé van Hecke als directeur televisie, hetgeen Mary doordrukte tegen de zin van de raad van bestuur. Mary ondervond ook veel weerstand op het gebied van digitale televisie en andere nieuwe technologieën. De lancering van het aparte sportkanaal ‘Sporza’ in 2004 vielen bij de politiek niet in goede aarde.

De onderhandelingen over de nieuwe beheersovereenkomst (2007-2011) verliepen evenmin soepel. Mary kreeg met veel pijn en moeite geld voor de lancering van digitale netten. De macht van Mary werd steeds verder ingeperkt. Minister-president Yves Leterme legde de omroepbaas zelfs een spreekverbod op. In zijn laatste nieuwjaarstoespraak beschuldigde Mary de commerciële omroepen er van de Vlaamse regering te chanteren, zodat de VRT minder geld zou ontvangen.

Naar alle waarschijnlijk mag Mary na zijn ontslag rekenen op een riante gouden handdruk. [VRT Nieuws/RVB/Radio.NL]

Gerelateerde berichten