De BBC heeft haar verzoek tot verhoging van het kijk- en luistergeld bijgesteld. Aanvankelijk verzocht de omroep de Britse regering om het bedrag met 2,3% bovenop de inflatie te verhogen. Mede door de enorme kritiek die de ‘Beeb’ hierop ontving, heeft de omroep besloten om ook met minder verhoging genoegen te nemen.
De BBC heeft inmiddels een verzoek bij de overheid neergelegd om het kijk- en luistergeld (licence fee) niet 2,3, maar ‘slechts’ 1,8% bovenop de inflatie te verhogen. De omroep claimt dat deze verhoging minimaal benodigd is, omdat het momenteel flinke onkosten heeft vanwege het overschakelen van analoge ethertelevisie naar digitale televisie (DVB-T). Onlangs sloot de BBC nog een megacontract af met een zenderexploitant voor het uitrollen en optimaliseren van dit netwerk.
Indien de regering instemt met deze verhoging, dan zal een Brits gezin in 2013 £149 (ongeveer 220 euro) kwijt zijn aan kijk- en luistergeld, een stuk minder dan de £180 die men bij 2,3% verhoging kwijt zou zijn. Daarnaast blijft het bedrag ook nog onder de magische grens van £162,66. Uit onafhankelijk onderzoek van dit Britse overheid bleek dit het bedrag te zijn dat het publiek maximaal wilde betalen aan kijk- en luistergeld.
Het verlagen van de verhoging van het kijk- en luistergeld zorgt er echter wel voor dat de gedeelde verhuizing van de BBC van Londen naar Manchester op de tocht komt te staan. Volgens de omroep moet er opnieuw bekeken worden of deze verhuizing nog binnen de ‘ingekrompen’ budgetten passen.
De BBC ligt momenteel zwaar onder vuur vanwege de geplande verhoging van het kijk- en luistergeld. Volgens ondermeer de commerciële radiowereld is het, vanwege de steeds maar groeiende budgetten van de BBC, bijna onmogelijk om nog tegen de staatsomroep op te boksen.
Daarnaast werd de omroep ook nog in ernstige verlegenheid gebracht doordat de salarissen van enkele topdeejays uitlekten. Volgens de omroep zouden dit normale ‘marktgerichte’ bedragen zijn. Desondanks deed de onthulling veel stof opwaaien. [RS/Radio.NL]