Eens in de honderd jaar staat er een discjockey op met unieke grappen, een mooie stem en de perfecte platenkeus. Tot die tijd moeten we het doen met figuren als Wessel van Diepen. Zo luidde de tekst van één van de jingles van Wessel. Nou mooi niet dus! Afgelopen vrijdag presenteerde Wessel namelijk voor de allerlaatste keer zijn radioprogramma op Radio 538.
Bijna twintig jaar lang maakte Wessel de Nederlandse radio ‘onveilig’, maar hoe verliep de radiocarrière van Wessel nu precies? Radio.NL zet het allemaal op een rijtje.
Biografie
Wilbert van Diepenbroek, zoals Wessel van Diepen officieel heet, zag het levenslicht op 12 november 1966 in de stad die bekend is om zijn aardewerk en de Technische Universiteit: Delft. Net als de meeste andere populaire deejays is ook Wessel onderaan de ladder begonnen. Op zijn vijftiende begon hij namelijk met zijn eigen radiostation: Radio Stad Delft. Maar aangezien deze zender illegaal was, kreeg Wessel het aan de stok met de politie. Mede hierdoor besloot hij zijn heil elders te zoeken en vertrok naar Hofstad Radio, een piraat in Den Haag. De eerste jaren maakte Wilbert overigens nog geen radio onder de naam Wessel van Diepen, maar onder de naam Martin Kortooms.
Op naar de VS
Op zeventienjarige leeftijd besluit Wessel dat het genoeg is met school en stopt met zijn HAVO-opleiding. Hij vertrekt naar de Verenigde Staten om een oude schoolvriend op te zoeken. Desondanks blijft het radiobloed in Wessel stromen, want tijdens zijn verblijf krijgt hij de kans om tijdelijk aan de slag te gaan bij 107 KKRD, een lokaal station in Wichita, een stad met ongeveer 350.000 inwoners in de staat Kansas. Hier leert Wessel dan ook de fijne kneepjes van het vak.
Landelijke carrière
Eenmaal terug in Nederland ontmoet de inmiddels 21-jarige Wessel in 1987 Rob Stenders, die hij een promo bandje meegeeft. En met succes, want zowel de AVRO als de VARA hebben interesse. Uiteindelijk besluit Wessel voor de VARA te kiezen, waar Rob Stenders al werkzaam is. Hier mag hij onder meer ‘De Verrukkelijke Vijftien’ presenteren.
Na een jaar besluit Wessel over te stappen naar Veronica en volgt hiermee zijn ‘maatje’ Rob Stenders, die hem al voor ging.
Bij Veronica, waar hij onder de hoede genomen werd door Lex Harding, mocht Wessel naast radio ook televisie gaan doen. Hij werd namelijk de nieuwe presentator van het programma ‘Countdown’.
Van Veronica naar Veronique…en terug
Binnen een jaar besluit Wessel echter weer op te stoppen bij Veronica, want hij volgt zijn ‘mentor’ Lex Harding naar RTL Veronique (tegenwoordig RTL 4), het allereerste commerciële televisiestation van Nederland. Hier mocht Wessel naast ‘Countdown’ ook het jongerenprogramma ‘Villalux’ presenteren.
Maar ondanks zijn overstap naar RTL, kon Wessel geen afscheid nemen van de radio en dus dook hij eind 1989 op bij Extra 108, een lokaal hitstation in Amsterdam.
Als RTL zich naar mening van Wessel teveel gaat profileren als familiezender, besluit hij twee jaar later weer terug te keren naar Veronica. Hier presenteerde hij onder meer de radioprogramma’s ‘Oh, wat een nacht’ en ‘Van Diepen draait door’.
Op volle kracht op Radio 538
In 1992 besluit Lex Harding te starten met Radio 538. Diverse Veronica deejays, waaronder ook Wessel, besluiten de overstap te maken naar het nieuwe hitstation. En dus nam Wessel op 31 oktober van dat jaar opnieuw opscheid van Veronica. Dit keer echter voorgoed.
Op 11 december 1992 gaat dan eindelijk Radio 538 van start, waar Wessel het tijdsslot 16 tot 19 uur voor zijn rekening neemt.
Tweede uitdaging
Medio 1993 komt er een tweede programma voor Wessel bij. Eéntje waar Wessel helemaal zijn hart in op kon halen: Dance Department.
In eerste instantie duurde het programma tot 22 uur, maar later werd dit verlengd tot middernacht.
Ochtendhumeur
Naast Dance Department blijft Wessel ook gewoon de middag doen, maar na enige tijd de middag gepresenteerd te hebben, schuift Wessel naar de ochtend, waar hij het programma ‘Van Diepen draait door in de ochtend’ presenteert.
De ochtend blijkt Wessel toch niet echt te bevallen, want dat bed ligt toch wel erg lekker ’s ochtends. Vandaar dat Wessel al snel hulp krijgt van ‘aanstormend talent’ Ruud de Wild, al is het alleen al om Wessel uit z’n bed te bellen. Het programma werd daarom omgedoopt tot ‘Wessel en De Wild in de morgen’.
Uiteindelijk neemt Ruud de Wild de ochtendshow geheel over, waarna Wessel verhuisd naar de vooravond. Om precies te zijn: van 18 tot 21 uur, waar tot voorkort Corné Klijn te horen was, die naar de NPS vertrok.
Televisie
In 1995 besloot Lex harding met een nieuw avontuur te beginnen, namelijk een eigen televisiestation gericht op jongeren. Op 1 mei van dat jaar ging dan ook de clipzender ‘The Music Factory’, kortweg TMF van start. Een aantal deejays, waaronder ook Wessel van Diepen, besluiten dan ook niet alleen meer op de radio de plaatjes aan elkaar te kletsen, maar om dit ook te doen op de televisie.
Doordat de programmering van Radio 538 in 1997 gewijzigd wordt, krijgt Wessel zijn oude vertrouwde plek in de middag weer terug. Deze behoudt hij tot dat in april 2000 Edwin Evers en Jeroen van Inkel het team van Radio 538 komen versterken. Wessel komt daarbij pal tussen de twee ‘sterren’ in te zitten, namelijk van 14 tot 16 uur.
Afscheid van dagelijkse show
In december 2000 stopt Wessel met zijn dagelijkse radioshow. Hij wil namelijk meer tijd vrij maken voor zijn gezin en zijn productiewerk. Wessel is op dat moment namelijk uiterst succesvol als producer van de Vengaboys. Maar dit is niet de eerste keer dat Wessel hits weet te scoren met een act. Eerder lukte dit al met onder meer L.A. Style en Nakatomi. Op donderdag 14 december 2000 presenteert Wessel dan ook zijn laatste middagshow.
Ondanks dat Wessel stopt met zijn dagelijkse middagshow, blijft hij wel gewoon op de zaterdagavond ‘Dance Department’ presenteren. Dit programma mag inmiddels toch wel als het meest toonaangevende en trendzettende dance programma van de Nederlandse radio genoemd worden. De afgelopen jaren zijn dan ook bijna alle grote clubdeejays, zowel uit binnen- en buitenland, te gast geweest in dit programma.
Mr. Top 40
Eind 2002 besluit Erik de Zwart Radio 538 te verlaten en dus ook te stoppen met de presentatie van de Top 40 op vrijdagmiddag. Voor 538 dus de zware taak om een waardige opvolger te vinden voor de lijst der lijsten. En die bleek al snel gevonden te zijn. Tijdens zijn laatste uitzending van Erik werd Wessel dan ook aangesteld als nieuwe presentator van de Top 40.
Een week later, de allereerste Top 40 van 2003, mocht Wessel dan ook officieel zijn allereerste Top 40 presenteren.
Na vier maanden moest Wessel overigens noodgedwongen tijdelijk afscheid nemen van zijn werkzaamheden. Tijdens een skivakantie zou hij namelijk gevallen zijn met snowboarden en daardoor aan zijn rug gewond zijn geraakt. Sommige van zijn collega’s grepen dit incident echter aan om de geruchten in de wereld te helpen dat Wessel iets te ijverig was geweest tijdens het bedrijven van de liefde.
Aan al het mooie komt een einde
Bij Radio 538 was Wessel van Diepen inmiddels niet meer weg te denken, want al sinds de start in 1992 was hij al te horen bij de zender. Toch wist hij in juli 2006 menigeen te verassen door aan te kondigen te gaan stoppen met zijn presentatiewerkzaamheden bij Radio 538. Wessel heeft namelijk besloten om zijn carrière een andere wending te gaan geven. Hij wil zich daarbij onder andere toe te leggen op artist development en de creatieve zijde van enkele nieuwe muziek en media projecten. En dus was het aftellen voor Wessel begonnen.
Laatste keer op 538
Nadat Wessel op zaterdag 7 oktober al afscheid heeft genomen van ‘Dance Department’, is het op vrijdag de dertiende, hoe kiest hij het uit, dan echt de allerlaatste ronde voor Wessel op Radio 538. Live vanaf de TMF Awards in Amsterdam presenteert hij zijn allerlaatste Top 40.
Gedurende de hele uitzending kwamen er dan ook diverse artiesten langs bij Wessel voor een interview en om hem succes te wensen met de toekomstige werkzaamheden.
Nadat Wessel even voor 18 uur zijn laatste nummer één had aangekondigd, was het tijd voor een afscheidsspeech. Opvallend was dat Wessel bekende, dat anderen altijd alles voor hem bedacht hadden en nog nooit iets zelf had bedacht. Zo ook zijn laatste woorden, waarvoor hij de luisteraars om hulp vroeg.
Daarna volgde misschien wel het mooiste cadeau. Wessel mocht een Marconi Award voor zijn gehele oeuvre in ontvangst nemen. Volgens het juryrapport wordt Wessel geroemd om zijn “typische en ultiem strakke ‘Van Diepen draait door’ stijl, met een minimum aan tekst en maximale spanning opbouwen.
En na een uitgebreide compilatie van Wessel zijn carrière bij 538 en enkele afscheidswoorden van zijn collega’s ging dan uiteindelijk de schuif dicht verdween Wessel uit de ether.
Echt afscheid hoeven de luisteraars van 538 niet overigens niet te nemen van Wessel, want vooralsnog blijft hij samen met Sandra Dorland en Rick Romijn de stem van Radio 538.
MP3
Tot zover in vogelvlucht de succesvolle carrière van Wessel van Diepen. Natuurlijk begrijpt Radio.NL dat het verhaal over een radiodeejay niet zonder audio kan. Vandaar dat dit artikel ook beschikbaar is als MP3, waarin veel fragmenten van Wessel zelf te horen zijn. De MP3 is hier te downloaden. [RS/JN/Radio.NL]