Hele nacht bellen en toch geen prijs

Hoe groot is de kans dat je als deelnemer van een belspelletje het goede antwoord mag geven in een uitzending, en zo kans maakt op de hoofdprijs? Omroepen en producenten van belspelletjes geven uit ‘concurrentieoverwegingen’ geen antwoord op deze vraag. Belspelwatchers zeggen dat de kans nihil is. Overtuigd als Jan Verniers (44) uit Arnhem was dat belspelletjes geldklopperij zijn, nam hij onlangs een grote en zijns inziens representatieve steekproef.

Tijdens een nachtelijke uitzending van een spelletje op SBS 6, belde hij honderd keer met het 0900-nummer van de omroep. Voor zestig eurocent per gesprek, exclusief de kosten voor de mobiele telefoon. Steeds stuitte hij op een dichte lijn.

‘Het was zo’n spel waarbij je verschillen moest raden tussen twee vrijwel identieke plaatjes. Ik heb het uren achtereen geprobeerd. Maar kwam er gewoon niet doorheen. Ondertussen bleef de presentatrice maar verbaasd voor de camera herhalen ‘dat er niemand naar de studio belde’.

Verniers besloot na zijn belactie verhaal te halen bij SBS en kreeg iemand bij de omroep aan de lijn die verantwoordelijk is voor de belspelletjes. ‘Ik kreeg op een nogal arrogant toontje te horen dat ik als volwassen man verantwoordelijk ben voor mijn belgedrag en dat ik me daarom ook kon beperken tot het bellen van drie keer. Dat ik keer op keer op een dichte lijn stuitte, had volgens haar te maken met het ‘op een verkeerd moment bellen’.

Na deze eerste actie kreeg Verniers de smaak te pakken en verichtte hij nog meer steekproeven. Het resultaat: ‘enkel gesloten lijnen’. Hij benaderde vervolgens het Projectbureau Kansspelen. Dit onderdeel van het ministerie van Justitie houdt toezicht op de belspelletjes. ‘Er is nog niets met mijn klachten gedaan.’

Navraag bij het bureau leert dat klachten over belspelletjes niet centraal geregistreerd worden. Ze verdwijnen volgens een woordvoerder ‘in een veel omvattende registratie’. De vraag hoe vaak er wordt geklaagd kan het bureau dan ook niet beantwoorden. ‘Bij benadering honderd klachten sinds 1 januari 2006.’ Wel deed het bureau twee aangiftes tegen aanbieders van belspelletjes ‘wegens het aanbieden van een kansspel zonder de vereiste vergunning’. Lees verder bij de Volkskrant [Radio.NL/Volkskrant]

Gerelateerde berichten