Don Imus eist $120 miljoen van CBS Radio

De controversele talkshowpresentator Don Imus opent de frontale tegenaanval op zijn voormalige werkgever CBS Radio, zo meldt ABC News. ‘The I-Man’ werd vorige maand ontslagen, omdat hij het damesbasketbalteam Rutgers University, dat overwegend uit zwarte en getatoeëerde spelers bestaat, uitmaakte voor ‘hoeren met kroeshaar’.

Volgens CBS Radio was de presentator daarmee flink over de schreef gegaan, maar Imus zelf is niet van plan zich neer te leggen bij het besluit van zijn voormalige werkgever en eist nu $120 miljoen. Verwacht wordt dat zijn advocaten de aanklacht deze week in gaan dienen.

Contractbreuk
Om een goede kans te maken heeft Imus Martin Garbus, één van de beste advocaten in de VS, ingehuurd. Deze gaat nu proberen om het resterende loon dat Imus op basis van zijn contract te goed heeft, een slordige $40 miljoen, op te eisen. Daarbij komt natuurlijk ook nog een flinke schadevergoeding, waardoor het totale bedrag oploopt naar $120 miljoen. Volgens Garbus is het niet zijn cliënt, maar CBS Radio zelf die het contract niet is nagekomen.

Volgens het vijfjarig contract, dat Imus eerder dit jaar met CBS Radio afsloot, werd Imus betaald om controverseel te zijn, radio op het randje te maken, maar mocht daarbij niet de regels van mediawaakhond FCC overtreden. Garbus is van mening dat Imus zich netjes aan zijn contract heeft gehouden. Ook uit navraag van ABC News bij de FCC blijkt dat het commentaar van Imus niet in strijd met de strenge regels van de FCC waren.

CBS Radio zelf zegt echter dat Imus ontslagen is op basis van zijn commentaar tijdens de uitzending en niet vanwege het overtreden van de contractregels. Het ontslag vond echter pas bijna twee weken na de bewuste uitzending plaats. Sterker nog: CBS Radio deed in eerste instantie helemaal niets. Pas enkele dagen later, toen het voorval breeduit in de media werd besproken, ondernam CBS Radio actie. Imus werd in eerste instantie geschorst, maar onder druk van diverse groeperingen werd de schorsing omgezet in ontslag. Garbus claimt nu dat CBS hiermee zelf het contract niet is nagekomen, omdat hierin zou staan dat ontslag binnen zeven dagen na het incident moet plaatsvinden. Ook zou CBS Radio Imus bij eerdere soortgelijke incidenten nooit hebben gewaarschuwd dat hij te ver ging.

Vertraging
Verder claimt Garbus dat CBS Radio en MSNBC, dat de show van Imus op televisie uitzond, de hele controverse had kunnen voorkomen. De show werd namelijk met vertraging uitgezonden. Iets wat heel gewoon is in Amerika. Beide partijen hadden dus gemakkelijk kunnen voorkomen dat het omstreden commentaar van Imus de ether ingestuurd werd.

Of de ‘botsing’ tussen Imus en CBS Radio ook daadwerkelijk tot een rechtzaak gaat komen is nog niet duidelijk. Het is in de Verenigde Staten namelijk heel gewoon om eerst een aanklacht in te dienen en later de zaak alsnog onderling te schikken. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten