Vlaanderen heeft in de ether ruimte voor tientallen digitale radio- en tv-zenders. Daarover heeft de Vlaamse regering enkele beslissingen genomen. Ook komt er een mediacampagne om de kijkers te informeren over de op handen zijnde omschakeling van analoge naar digitale ethertelevisie.
In Vlaanderen kijken ongeveer 60.000 gezinnen uitsluitend televisie via de antenne. Daarnaast zijn er 80.000 � 180.000 gezinnen die kiezen voor de combinatie van een kabelabonnement en een binnen- of buitenantenne. De VRT is de enige televisieomroep in Vlaanderen die via de ether uitzendt.
In de toekomst zal er met de digitalisering van ethertelevisie veel meer mogelijk zijn. Vlaanderen heeft ruimte in de ether voor tientallen digitale radio- en tv-zenders. Om de frequenties, zowel voor vaste als mobiele digitale ethertelevisie, te verdelen zal de Vlaamse regering een “open procedure” organiseren, bijvoorbeeld een veiling.
Momenteel is alle zendinfrastructuur voor ethertelevisie nog eigendom van de VRT. De regering wil het zenderpark dan ook “verzelfstandigen”. Een onafhankelijke uitbater zal in principe ook de signalen van andere leveranciers van inhoud kunnen uitzenden.
De VRT-infrastructuur zal ondergebracht worden in een dochteronderneming van de omroep of verkocht worden. Vlaams minister van Media Geert Bourgeois laat de twee mogelijkheden onderzoeken en voor het einde van het einde van het jaar hakt de regering de knoop door.
Analoge televisie via de ether stopt in Vlaanderen definitief eind volgend jaar. Dat is veel vroeger dan eerder aangekondigd (2010-2012). Om de kijkers tijdig te informeren over deze omschakeling, komt er een mediacampagne. Alle antennekijkers zullen in elk geval de digitale uitzendingen van de VRT, met hun huidige toestel en antenne, gratis kunnen ontvangen. Ze zullen echter wel een decoder nodig hebben. [VRTNieuws/Radio.NL]