Luistercijfers UK: Kiss haalt Capital in

Het commerciële hitstation Capital 95.8 in Londen heeft het afgelopen kwartaal weer fors luisteraars verloren. Dit blijkt uit de luistercijfers over het tweede kwartaal van 2007 (april-juni/wave 2) die de RAJAR afgelopen donderdag publiceerde. Hierdoor is de zender naar de vierde plek gezakt. Ondertussen moeten Heart en Magic 105.4 samen de koppositie delen van best beluisterde radiozender van Londen. Landelijk blijft BBC radio 2 de touwtjes strak in handen houden.

Londen
Na een redelijk stabiel eerste kwartaal moest de hitzender Capital 95.8 het afgelopen kwartaal toch weer een flink verlies incasseren. Het marktaandeel van de zender daalde van 4,6 naar 4,1%, waarmee het station naar de vierde plek zakt. De jongerenzender Kiss daarentegen deed goede zaken en zag het marktaandeel stijgen naar 4,5% en snoept daarmee de derde plek van Capital af.

Magic 105.4 wist voor het tweede kwartaal op een rij de koppositie onder de lokale radiostations in Londen in handen te houden. De softpopzender boekte een lichte winst (+0,3% naar 6,2%), maar moet desondanks de eerste plek toch delen. De popzender Heart op 106.2 FM maakte namelijk een deel van haar verlies uit het eerste kwartaal goed en steeg eveneens naar 6,2% (+0,8%). Wel is Heart met een marktaandeel van 9% de populairste zender in de doelgroep 25 tot 44 jaar.

In de ochtend wordt er momenteel nog flink gestreden om de nummer 1 positie. Met Chris Tarrant wist Capital altijd verreweg de meeste luisteraars te trekken tijdens het ontbijt, maar sinds Johnny Vaughan in 2004 het stokje overnam is deze positie flink gaan wankelen. En dat was koren op de molen van rivaal Heart, dat met Jamie Theakston en Harriet Scott inmiddels de koppositie heeft afgesnoept. Jamie en Harriet trekken wekelijks 874.000 luisteraars tegenover 836.000 luisteraars voor Vaughan. Ondanks het verlies is Capital van plan om door te gaan met Vaughan, want eerder dit jaar verlengde hij zijn contract met het station. Maar de leiding van het station zal zich toch wel flink achter de oren hebben gekrapt bij het verschijnen van de nieuwe luisteraars, want Neil Fox van Magic 105.4 staat te trappelen om Vaughan naar de derde plek te verwijzen. De voormalig avondspitsdeejay van Capital wist de afgelopen periode namelijk 823.000 luisteraars per week te trekken met zijn ochtendshow op Magic.

Landelijk
Landelijk gezien zijn er weinig spectaculaire veranderingen. BBC radio 2 blijft, ondanks een licht verlies, hoog en droog aan kop staan, gevolgd door Radio 4. Wel wisten de commerciële stations weer iets in te lopen op de dominante ‘Beeb’. Het totale marktaandeel van de BBC daalde namelijk van 56 naar 54.3%, terwijl de commerciële stations stegen van 42,1 naar 43,5%.

De opmars van Radio 1, de jongerenzender van de BBC gaat onverminderd door. Ook dit keer steeg het marktaandeel en is het station goed voor 10,3%. Eén van de belangrijkste publiekstrekkers van Radio 1 blijft Chris Moyles met zijn ochtendshow. Het afgelopen kwartaal wist hij 20.000 nieuwe luisteraars te trekken, waardoor zijn ochtendshow nu gemiddeld 7,26 miljoen luisteraars per week trekt. Heer en meester in de ochtend blijft echter ‘Sir’ Terry Wogan, die met zijn show op Radio 2 goed is voor bijna 8 miljoen luisteraars per week.

Radio 4 zag haar ‘overall’ marktaandeel dalen. Na een recordaandeel van 12,2% in het eerste kwartaal moet het station nu weer genoegen nemen met 11,2% marktaandeel. Ook Radio 3 en de lokale radiostations van de BBC zagen het marktaandeel naar beneden gaan.

Digitaal
Ondertussen blijkt ook het radio luisteren via digitale platformen, zoals DAB, digitale TV en internet, steeds populairder te worden in het Verenigd Koninkrijk. Momenteel luistert 12,8% digitaal naar de radio. Daarbij is vooral DAB populair. Maar ook de mobiele telefoon blijkt in trek te zijn om radio te luisteren. Ongeveer 4,4 miljoen bezitters van een mobieltje gebruikt deze wel eens om mee naar de radio te luisteren. Een stijging van 25% ten opzichte van een jaar geleden. Ook podcasts zijn sterk in trek met meer dan 2 miljoen luisteraars.

Vooralsnog blijven de marktaandelen van stations die alleen digitaal te ontvangen zijn, en dus geen FM of AM frequentie hebben, nog relatief laag. Toch zien ze wel gestaag het aantal luisteraars groeien. Het aantal luisteraars van deze stations is inmiddels al opgelopen naar ruim zes miljoen. Een flinke stijging ten opzichte van 2003, want toen luisterden er amper een miljoen luisteraars naar deze zenders. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten