Noord-Ierland protesteert tegen uitschakelen middengolffrequentie RTÉ

Het besluit van de Ierse publieke omroep RTÉ om haar uitzendingen via de middengolf te staken blijft de gemoederen bezig houden. Nadat eerder al flinke protesten vanuit Ierland zelf kwamen blijkt ook Noord-Ierland niet blij te zijn met de plannen van de RTÉ. En dat het een gevoelig besluit is, blijkt uit het feit dat de Noord-Ierse politieke partij SDLP al om opheldering heeft gevraagd bij het Ierse ministerie van buitenlandse zaken, zo meldt ‘The Guardian’.

Ondanks dat Noord-Ierland een eigen binnenlands bestuur heeft, behoort het tot het Verenigd Koninkrijk. Het wordt dan ook bediend door de BBC. Maar vele inwoners zien de RTÉ als ‘hun’ nationale omroep in plaats van de ‘Beeb’. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat Noord-Ierland samen met Ierland tot 1920 één waren. Desondanks behoorde het hele eiland tot het Verenigd Koninkrijk. In de jaren ’20 splitste Ierland zich af van het Verenigd Koninkrijk en werd de Republiek Ierland gevormd, met als publieke omroep de RTÉ. Noord-Ierland bleef tot het Verenigd Koninkrijk behoren, alleen was niet iedereen het hier mee eens. Dit leidde dan ook tot een jarenlange bloedige strijd. In 1998 kwam hier eindelijk een einde aan met het ‘Goede Vrijdag-akkoord’.

Nu de RTÉ besloten heeft om haar uitzendingen via de middengolf te staken, ziet een deel van de inwoners van Noord-Ierland hun verbinding met ‘thuis’ verdwijnen. Met name bij vele Katholieken stond de radio steevast afgestemd op de middengolffrequentie 567 kHz, gebruikt door RTÉ Radio 1. Niet alleen voor het nieuws uit Ierland, maar ook voor de religieuze (Katholieke) programma’s op zondag. Vandaar dat de Noord-Ierse politieke partij SDLP, dat veel aanhang heeft onder de Katholieken, al om opheldering heeft gevraagd over het besluit bij het Ierse ministerie van buitenlandse zaken.

Inmiddels wordt zelfs onderzocht of het uitschakelen van de middengolffrequentie van de RTÉ niet in strijd is met het ‘Goede Vrijdag-akkoord’. Dit akkoord zorgde er eerder namelijk al voor dat de Ierse publieke televisiezender TG4 ook in Noord-Ierland via de ether te ontvangen is, via zenders die in Noord-Ierland zelf staan opgesteld.

Na ruim 80 jaar uitgezonden te hebben via de middengolf, komt er op maandag 24 maart een einde aan de uitzendingen van RTÉ Radio 1 via de middengolf. De publieke omroep van Ierland heeft besloten om deze service te staken, omdat de kosten te hoog zijn. Volgens de omroep zijn er inmiddels genoeg alternatieven om naar Radio 1 te luisteren, waaronder de lange golf (252 kHz) en FM. Het probleem is echter dat de meeste moderne radio’s niet meer geschikt zijn voor lange golf ontvangst. Daarbij geldt specifiek voor Noord-Ierland dat RTÉ Radio 1 alleen in de grensgebieden met Ierland zelf op FM te ontvangen is. In Noord-Ierland zelf heeft de RTÉ namelijk geen beschikking over een zenderpark op FM. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten