Voorzitter Cees Anceaux van de lokale publieke zender FunX is ‘per direct’ afgetreden. Naar eigen zeggen kan Anceaux zijn voorzitterschap niet langer combineren met zijn dagelijks werk als directeur van de NDC groep, welke naast een aantal kranten ook sinds november 2007 ook de regionale zenders Waterstad FM en RADIONL exploiteert.
Dat de voorzitter van FunX nu op eens wel ‘per direct’ aftreedt in plaats van een half jaar eerder, toen Anceuax met de NDC de overname van commerciële zenders deed, mag opmerkelijk genoemd worden in de Radiowereld.
Algemeen directeur Willem Stegeman noemt het vertrek van Cees Anceaux zeer spijtig voor FunX: “Cees is voor FunX van doorslaggevende betekenis geweest bij de start van de zender eind 2002 en bij de samenwerking met de Nederlandse Publieke Omroep die in 2005 tot stand kwam. Het plotselinge vertrek van de voorzitter is niet de manier waarop wij als organisatie afscheid willen nemen van de persoon Cees. Dat zullen we in het najaar op gepaste wijze en in alle rust doen”.
De Stichting G4 Radio heeft Ton Mulder (57) aangewezen als waarnemend voorzitter. Mulder is senior-beleidsmedewerker bij de KRO. De Raad van Commissarissen van FunX heeft Eddy Vermeire als waarnemend voorzitter benoemd. Vermeire (55) is in het dagelijks leven commercieel directeur bij Ordina.
Historie
Cees Anceaux (52) stond aan de wieg bij het ontstaan van de publiek lokale zender FunX in 2002. Een zender met een opmerkelijk begin en publieke status. Door veel lobbywerk vanuit de stichting achter FunX, onder het mom ‘het samenbrengen van de grootstedelijke jeugd’, kreeg men de handen op elkaar bij het ministerie van OC&W om 4 frequenties vrij te maken in de 4 grote steden (G4).
Men mag verwachtten dat dit tegen de zin van Commissariaat van de Media is geweest, immers een publiek lokale zender die regionaal uitzond was tot 2002 een nog nooit voorkomende vorm in de Mediawet, en nog steeds niet. De Mediawet kent enkel de vormen publiek lokaal, regionaal en landelijk – en voor al deze vormen waren er ook in 2002 al publieke zenders (de lokale omroepen, de regionale omroepen en Radio 1 t/m 6).
Ondanks dat de Nederlandse Mediawet geen ruimte bood voor het G4/FunX initiatief, heeft men – naar verluidt onder druk van het Ministerie van OC&W – het plan FunX tijdens zerobase toch doorgedrukt en er extra frequenties vrij voor laten maken. Successen in bijvoorbeeld andere Europese landen van vergelijkbare initiatieven waren voor de start van FunX niet bekend. Maar ‘multicultureel’ was een hot issue rond 2002 en OC&W wilde wellicht wisselgeld zien voor de frequenties die commercieel werden vrijgegeven. FunX zou er komen.
FunX ook op de kabel
Anno 2008 heeft FunX nog steeds een lokale status en zendt men middels 4 separate lokale vergunningen van de 4 lokale omroepen in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam. Maar in feite zendt FunX regionaal uit. Op de kabel wordt het FunX verhaal nog interessanter, daar werkt men met een ‘productie-opdracht’ – een methode om de Mediawet te omzeilen en een vorm die kennelijk ook bij de publieke omroep geliefd is geraakt, aangezien de NOS de kabellicentie officieel in handen heeft.
Waarom er nog steeds geen artikel is gekomen in de Mediawet om productieovereenkomsten aan banden te leggen is ook opvallend, aangezien de Mediawet zo in zijn hemd wordt gezet en in sommige gevallen zelfs ‘een wassen neus’ is. Met de recente ‘claim voor landelijke FM’ lijkt het hele FunX-initiatief enkel een poging om er nog maar een publieke omroep bij te creëren: Radio 7.
Geen FM frequenties
En daarmee lijkt de clash van FunX met de overheid cq. commerciële omroep compleet, aangezien er géén FM frequenties voorhanden zijn en de publieke omroep de Radio’s 1 tot en met 4 in de ether wil behouden, en de NOS zelfs een lobby is gestart voor Radio 5 op FM. Recent is FunX onder vuur komen te liggen met de vraag of deze zender überhaupt wel een publieke taak volbrengt. Want in plaats van grootstedelijke jeugd samen te brengen, bereikt FunX voor het leeuwendeel allochtonen en blijken autochtonen de zender massaal links te laten liggen.
Een half jaar geleden uitte directeur Willem Stegeman hierover nog zijn zorgen over op BNR Nieuwsradio. Van het oorspronkelijke doel om de grootstedelijke jeugd samen te brengen is dus geen sprake. Op het oog lijkt het dan ook onwaarschijnlijk de politiek zover zal gaan om een zender met zo’n groot aandeel onder allochtonen op schaarse FM frequenties in bijvoorbeeld Overijssel of Gelderland zou laten gaan uitzenden, ten koste van huidige commerciële omroepen. [Radiowereld.NL]