De Deense Staat heeft besloten een lening van 67 miljoen euro te verstrekken aan TV2. De quasi-commerciële zender, die eigendom is van de Staat, verkeert in zwaar weer en kondigde eerder al drastische bezuinigingsmaatregelen aan. Vanuit de commerciële hoek wordt er met argusogen gekeken naar de actie van de Staat.
TV2 werd eind jaren ’80 opgericht door de Deense Staat om het monopolie van de Deense publieke omroep DR te doorbreken. In eerste instantie at TV2 van twee walletjes: het werd deels gefinancierd door het kijk- en luistergeld en deels door reclame-inkomsten. Sinds een aantal jaar moet de zender echter geheel rond zien komen van de verkoop van reclamezendtijd. Desondanks heeft TV2 wel een aantal publieke verplichtingen waaraan het moet voldoen.
Door de snelle groei, het station ging afgelopen jaren van start met vijf digitale televisiekanalen en een radiostation, in combinatie met tegenvallende reclame-inkomsten verkeert TV2 in financiële problemen. Deze zijn deels ook veroorzaakt door het beleid van voormalig topman Mikael Jensen.
Huidig topvrouw Merete Eldrup kondigde daarop drastische maatregelen aan om het bedrijf weer gezond te krijgen. Zo moest er 27 miljoen euro bespaard worden, ging de stekker uit TV2 Radio en zouden er 137 banen gaan verdwijnen. Volgens Eldrup was er geen andere keuze nadat banken weigerden om een lening te verstrekken. Als eigenaar van de zender heeft de Deense Staat daarop besloten om een lening van 67 miljoen euro te verstrekken aan TV2. Dit tot groot ongenoegen van diverse commerciële partijen.
De licentie voor het gebruik van het landelijke kavel FM5 zal daarom in handen blijven van TV2. Wel zal het radiostation geëxploiteerd gaan worden door SBS Radio. Hiervoor zal een nieuw bedrijf worden opgezet, waarin TV2 een aandeel van 20% krijgt. Ook zal het de nieuwsvoorziening blijven verzorgen voor het radiostation, dat een andere naam zal krijgen. Inmiddels zendt TV2 Radio alleen nog maar non-stop muziek uit, afgewisseld met nieuws op het hele uur.
Vooral Sky Radio heeft verbijsterd gereageerd op deze constructie. Het bedrijf zond tot november 2005 uit via het landelijke kavel FM5, maar door financiële problemen werd het genoodzaakt haar uitzendingen te staken. De licentie werd terug gegeven aan de Deense overheid die hem opnieuw veilde. Na jarenlang juridisch getouwtrek werd Sky Radio alsnog veroordeeld tot het betalen van een groot gedeelte van de licentiekosten, ondanks dat het geen gebruik meer kan maken van de frequenties.
Volgens Directeur Kasper Krüger van Sky Radio Denemarken had TV2 Radio dan ook gewoon failliet moeten gaan en de licentie terug moeten geven aan de Staat. Bij Radio 100FM, het radiostation van Talpa, betwijfelt men of een faillissement de oplossing zou zijn, wel heeft het inmiddels een advocaat de opdracht gegeven om het reilen en zeilen rondom TV2 en TV2 Radio te bekijken. [RS/Radio.NL]