Ignas Kuppens: Allejezus spannend

Allejezus spannend was het voorjaar in 2003. De vergelijkende toets. Eindelijk op eigen entiteit vier radiofrequenties. Een maand lang dag en nacht ploeteren achter de pc met vijf man. Op het “moment suprême” een vastloper. De huisdrukker een nacht uit de slaap gehouden. Het moest en zou er gelikt uitzien. Om 1 uur vol gas vanuit het oosten op de vluchtstrook naar Den Haag. Om 2 uur de deadline… oww… Collega’s…bedankt… zonder jullie hadden we het niet gered…

Zomaar wat herinneringen. Je wordt wat ouder en sommige gebeurtenissen vervagen. Deze niet. Maar de tijd gaat zo snel. Voor je het weet en voordat de investeringen zijn terugverdiend staat de krachtmeting weer voor de deur.

Opnieuw zullen straks alle regionale radiodieren weer kiezen voor alles wat nodig is om de toekomst te garanderen. Want radio is zo leuk.

De niet landelijke commerciële omroep moet nog zo hard knokken voor het bestaan. Op een enkele uitzondering na is het werkverschaffing. Een echte ondernemer was al lang overgestapt op de verkoop van verse aardbeien… big business hoorde ik. Maar radio is zo leuk…

In 2009 zullen de kaarten weer worden geschud voor de periode tot (naar verluid) 2026.

Vast staat dat de situatie door technische ontwikkelingen erg veranderd is. Het digitale tijdperk heeft al een voet tussen de deur: wordt het DAB(+), FMeXtra, of streamen via de telefoon dat de toon gaat zetten? We zien nog alleen de voet, het gezicht is afgeschermd door die ellendige deur.

Onze staatssecretaris wil dat we gaan investeren in DAB(+). Een systeem dat verouderd is en in verschillende landen, na uitvoerig gebruik in de praktijk, al naar de prullenbak is verwezen. Nederland telt op dit moment een paar honderd DAB-radiobezitters (de radionerd niet meegeteld). 

We weten hoe het met de video is vergaan destijds: Betamax, VHS of Video 2000. En recentelijk met HD DVD en de Blu Ray. De consument bepaalt uiteindelijk.

Niet-landelijke commerciële radio wil best investeren in nieuwe ontwikkelingen, maar dan niet tegen elke prijs. Een verlenging van de huidige machtigingen wordt door de niet-landelijke commerciële radiomarkt toegejuicht, waardoor ruimte ontstaat (al dan niet verplicht) te investeren in nieuwe technieken. Maar of dat een DAB-versie moet zijn? Met de iPhone op de stoep zou het wel eens kunnen zijn dat telefonie, mobiel pc-gebruik en het mobiel luisteren naar radio cq kijken naar tv-stations veel actueler en populairder wordt. Het inzetten van beschikbare DAB-frequentieruimte is begrijpelijk vanwege Europese afspraken en jurisprudentie, maar daar zal de consument geen boodschap aan hebben. Tante Truus en Coole Chris zullen kiezen voor het meest actuele op gebied van distributie. En wat bij de Mediamarkt te koop is. Slechts één toestel voor mobiel- en thuisgebruik, voor alles inzetbaar en meeverend met telkens betere technieken, zou het wel eens kunnen worden.

Een nieuwe verdeling van regionale commerciële radiofrequenties kan alleen als er garanties zijn voor de toekomst. Opnieuw veel geld betalen voor analoge FM-frequenties is uit den boze als er daarnaast ook nog fors geïnvesteerd moet worden in digitalisering. Killing voor de branche. Geloof me: dit kan niet worden behapt door deze jonge radiotak.

Dus: een niet aan programmareglementen gebonden verlenging van de huidige licenties met daarna noodzakelijke investeren in nieuwe moderne technieken. Oja, mogen we dan ook de regionale commerciële frequenties terug die in 2003 voor een landelijk pakket zijn ingezet? En als dan toch gesoebat wordt over onze frequenties: volgens mij waren er veel meer dan 13 regionale commerciële restfrequenties beschikbaar. Graag ook die erbij.

Hup Holland Hup! Laat de leeuw niet in zijn hempie staan!

Reactie op andere columns:
– Waar blijft het radio radiofeminisme?…: Meer vrouwen op de radio…: Jaaaa!
– Tijd voor een nieuw omroepbestel…: Jaaaa. Publiek? Het liefst geclausuleerd en reclamevrij.
– Vrouwen horen niet op de radio?…: Ben je gek? Dus vrouwen… solliciteer!
– Luistercijferporno: Jaaaa, uhm… waar blijft het Arbitron-horloge?
– Hoe bepaalt een radiostation wat wij leuk vinden…?: Onderzoeken aangevuld met regionaal gevoel en een flinke dosis ervaring.
– Radio moet weer radio zijn…: Jaaaa!
– De toekomst van radio…: Digitaal en mobiel!
– Tijd om de radiodefinitie te veranderen…: Jaaaa. Keizerstad FM tijdens je vakantie in Zuid Frankrijk via Tunin FM. Lekker hoor!
– Dj’s versus presentatoren….: Ik ben geen fan van schreeuwerige deunendealers, dus… presentatoren.
– De ego in de radiostudio…: Passez.
– Hoeveel mag een presentator verdienen?… Mag het wat minder?

Ignas Kuppens (48), oprichter en directeur van Keizerstad FM, sinds 1982 een commerciële niet-landelijke radiozender in Gelderland.