Zoek
Sluit dit zoekvak.

Britse zender ITV schrapt duizend banen [Update]

De Britse commerciële televisiezender ITV schrapt ongeveer duizend banen. Tegenvallende reclame-inkomsten en het overschakelen van analoge naar digitale uitzendingen via de ether hebben er voor gezorgd dat het station het afgelopen jaar flink verlies heeft geleden. De reorganisatie gaat onder meer ten koste van de regionale nieuwsuitzendingen van ITV. De grootste commerciële televisiezender van Groot-Brittannië sluit volgens Adformatie acht van zijn zeventien regionale redacties. Hierdoor verliezen 430 medewerkers hun baan.

ITV, waar momenteel ongeveer 5500 mensen werken, zegt al 425 andere banen te hebben geschrapt. De reorganisatie zal naar verwachting begin volgend jaar worden afgerond. De Britse bond voor journalisten noemt de voorgenomen ontslagen ‘onacceptabel’ en sluit niet uit dat er protestacties zullen volgen.

Enkele keren per dag ontkoppelt ITV zijn uitzendingen voor regionaal nieuws. En dat is één van de verplichtingen waaraan het station volgens zijn licentie om via de ether uit te mogen zenden moet voldoen. Momenteel gebeurt dit nog in zeventien verschillende regionale edities, maar ITV wil dit terugbrengen naar negen edities. Mediawaakhond Ofcom heeft inmiddels al toestemming gegeven voor het schrappen van de regionale edities.

Een andere flinke kostenpost voor ITV is het omschakelen van analoge naar digitale uitzendingen via de ether. In tegenstelling tot Nederland zijn televisiezenders in het Verenigd Koninkrijk nog steeds analoog via de ether te ontvangen. Het is de bedoeling dat hier binnen een aantal jaren een einde aan komt. Momenteel wordt er dan ook hard gewerkt aan de uitrol van de digitale frequenties (DVB-T). ITV is overigens niet het enige station dat hier flink in moet investeren. Ook de BBC kent dit probleem en vroeg eerder aan de overheid om het kijk- en luistergeld (Licence fee) te verhogen. [RS/Adformatie/Radio.NL]

Gerelateerde berichten