De openbare omroep VRT en de Q-Group (Q-music en Joe FM) zijn de grote schommelingen in het luisteronderzoek van het CIM helemaal zat, zo meldt ‘De Standaard’. Zij willen dat het Centrum voor Informatie over de Media overstapt op een beter en frequenter onderzoek. In tegenstelling tot Nederland, waar luistercijfers elke maand gepubliceerd worden, verschijnen de cijfers in België slechts twee keer per jaar.
Afgelopen donderdag verschenen de luistercijfers over de periode augustus tot en met december 2009. Hieruit bleek dat de grote zenders VRT Radio 2, Q-music en VRT MNM allen flink terrein verloren hadden. Radio 2 kelderde met ruim drie procentpunt, Q met 2,5 en MNM ‘vierde’ haar eerste verjaardag met een marktaandeel dat onder de 10% gedaald was.
De VRT en de Q-group laten voor intern gebruik ook permanent luisteronderzoek uitvoeren via het zogenaamde PPM-systeem. Hiervoor zenden de deelnemende radiostations een onhoorbaar audiowatermerk uit. Via een klein kastje, de Portable People Meter (PPM), dat deelnemers aan het onderzoek bij zich dragen, wordt dit audiowatermerk geregistreerd, waardoor het luistergedrag vastgelegd wordt. Deze elektronische manier geldt momenteel al als officiële maatstaf voor de luistercijfers in de Verenigde Staten en Denemarken. “In dat onderzoek merk je ook wat de trends zijn in het radiolandschap, maar nooit krijg je zo’n bruuske schommelingen als in de CIM-cijfers”, zegt Peter Bossaert, directeur van de Q-group.
Uit het PPM-onderzoek blijkt ook dat Radio 2 het heel goed doet en dat Q-Music stabiel blijft. “En dan zie je de cijfers van het CIM dergelijke bokkensprongen maken. Die schommelingen zijn onverklaarbaar”, vindt Bossaert. Volgens het onderzoek blijft Q-Music overal stabiel, behalve in de provincie Limburg waar de zender in één klap 40 procent verliest. “Dit kun je met de beste wil van de wereld niet verklaren, laat staan uitleggen.”
De VRT sluit zich aan bij het standpunt van de Q-Group. Els Van De Sijpe, radiomanager van de VRT: “Wij zijn al langer vragende partij voor een andere radiostudie binnen het CIM. Om de radio-evolutie beter te volgen, is er nood aan een frequentere rapportering. Niet twee keer in het jaar maar bijvoorbeeld om de maand, zoals in Nederland.”
De VRT en de Q-Group zien liever vandaag dan morgen dat het CIM overstapt op PPM, maar de kans dat dit al snel gebeurt lijkt erg klein. Het CIM rapporteert namelijk de luistercijfers voor zowel Vlaanderen als Wallonië. Om adverteerders een duidelijk beeld te geven, wordt voor beide taaldelen dan ook dezelfde methodiek gebruikt voor het onderzoek. Groot probleem is dat de Franstalige geen enkel behoefte hebben aan meer metingen, waardoor veranderingen moeizaam door te voeren zijn. Wel gaan de VRT, de Q-Group het CIM binnenkort om tafel zitten om een nieuw voorstel uit te werken. [RS/Radio.NL]