Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onrust bij publieke omroep door bezuigingsplan D66

De publieke omroep heeft bij D66 geprotesteerd tegen de bezuinigingsplannen die de partij in petto heeft. In een vrijdag verzonden brief die is gelekt naar Novum Nieuws doet voorzitter van de publieke omroep Henk Hagoort zijn beklag dat D66 tweehonderd miljoen euro op de mediabegroting wil bezuinigen.

Dat staat in het concept verkiezingsprogramma. D66 wil hier niet op ingaan. Het verkiezingsprogramma van D66 is nog niet openbaar. Samen met GroenLinks licht de partij zondag in het televisieprogramma Buitenhof wel alvast een tipje van de sluier op.

Uit de uitgelekte mediaplannen blijkt dat D66 maximaal tien publieke omroepen wil (dat zijn er nu 24), de drie orkesten van het muziekcentrum van de omroep wil opheffen en de Wereldomroep wil afschaffen. Volgens een ingewijde zouden tweeduizend personeelsleden van de publieke omroep hun baan verliezen als de plannen worden uitgevoerd. Mediabedrijven die aan de omroepen leveren zijn dan nog niet meegerekend.

De mediabegroting is jaarlijks zevenhonderd miljoen euro. Een bezuiniging van tweehonderd miljoen komt dus neer op een bezuiniging van 28,5 procent, rekent Hagoort voor.

De verschraling van het budget zou ook tot verschraling van de programmering leiden, waardoor adverteerders minder interesse hebben en de inkomsten uit reclames dus ook achteruit gaan.

De voorstellen zoals die er nu liggen leiden volgens Hagoort tot een ‘kaalslag’ in Hilversum. “Wij begrijpen dat er in tijden als deze overal bezuinigd moet worden. Ook in Hilversum. Maar dit zijn percentages die leiden tot een marginalisering van betekenisvol publiek en cultureel erfgoed.”

De bezuinigingen voor de publieke omroep staan onder coördinatie van Ruud Hendriks, medeoprichter van tv-zender Het Gesprek. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten