Zoek
Sluit dit zoekvak.

VK: Lokaal Heart netwerk gaat regionaal

Radioconcern Global Radio zet het mes in het lokale Heart netwerk in het Verenigd Koninkrijk. De 33 lokale Heart stations gaan fuseren tot 15 regionale Heart stations. Daarnaast zullen ook 102.7 Mercury FM in Crawley en Ten-17FM in Harlow toegevoegd worden aan het Heart netwerk. Door de herstructurering zullen ongeveer 200 banen verdwijnen, zo meldt The Guardian.

Vorig jaar zomer voltooide Global Radio zijn grootschalige ‘Heart’operatie in het Verenigd Koninkrijk. Daarbij verloren 30 lokale radiostations hun vertrouwde naam en werden ze omgedoopt tot Heart. Daarnaast werd lokaal nieuws beperkt tot de spitsuren en werd het aantal lokale programma’s beperkt naar 10 uur per dag.

Versoepeling regels
Eerder dit jaar kondigde mediawaakhond Ofcom aan de regelgeving voor lokale radiostations te versoepelen. Kleine lokale radiostations die bij elkaar in de buurt uitzenden mogen met elkaar fuseren en 24 uur per dag één programmering aanbieden. Grotere lokale radiostations mogen het aantal uren aan lokale programma’s reduceren van 10 naar zeven per dag. Voorwaarde is wel dat de stations de hele dag door lokaal nieuws, weer en verkeer blijven aanbieden.

De versoepeling van de regels maakt deel uit van een nieuwe wet, de zogenaamde ‘Digital Economy Bill’, die in april het Lagerhuis passeerde. Met deze nieuwe wet hoopt de Britse overheid de migratie van analoge naar digitale radio te bespoedigen. Vanwege de huidige regelgeving en het slechte economische klimaat zijn veel radiostations momenteel niet bereid of in staat te investeren in digitale radio. Door de regels te versoepelen hoopt de overheid de stations toch te prikkelen om ook digitaal te gaan uitzenden.

Regionalisering
Global Radio, het grootste radioconcern van het Verenigd Koninkrijk, heeft besloten om gelijk de koe bij de hoorns te vatten. Nog dit jaar zal het mes worden gezet in het 33 radiostations tellende Heart netwerk. Het is de bedoeling dat er 15 regionale Heart edities komen. Tevens gaat de programmering op de schop, want alle lokale programma’s worden geschrapt. Voortaan zullen tussen 6 en 10 uur en tussen 16 en 19 uur regionale programma’s worden uitgezonden. De overige uren wordt het raamprogramma uit Londen overgenomen.

Ook aan de nieuwsvoorziening wordt gesleuteld. Momenteel worden tussen 6 en 10 uur en tussen 16 en 19 uur lokale bulletins uitgezonden, terwijl tussen 10 en 16 uur landelijk nieuws wordt uitgezonden. In de toekomst zullen tussen 6 en 19 uur lokale bulletins van een minuut worden uitgezonden.

Daarnaast is het de bedoeling dat het Heart netwerk met twee stations uitgebreid wordt. 102.7 Mercury FM in Crawley, onder Londen, en Ten-17FM in Harlow, boven Londen, worden later dit jaar omgedoopt tot Heart. Momenteel maken zij nog deel uit van het Hit Music netwerk, waar ook Trent FM in Nottingham en RAM FM in Derby toe behoren. Deze stations hebben dezelfde playlist als 95.8 Capital FM in Londen.

Door de regionalisering zullen een flink aantal radiostudio’s gesloten worden, want er worden 15 regionale uitzendcentra gecreëerd. Mede hierdoor zullen ongeveer 200 banen verloren gaan, waarvan ongeveer 40 vaste medewerkers. [RS/Radio.NL]

De Nieuwe Heart regio’s:
• Heart West Midlands (Birmingham) – blijft hetzelfde;
• Heart Sussex (Brighton) – Nu nog Heart Sussex en 102.7 Mercury FM;
• Heart West Country (Bristol) – Nu nog Heart Bristol, Heart Bath en Heart Somerset;
• Heart Cambridgeshire (Peterborough) – Nu nog Heart Peterborough en Heart Cambridge;
• Heart Essex (Chelmsford) – Nu nog Heart Essex, Heart Colchester en Ten-17FM;
• Heart Devon (Exeter) – Nu nog Heart Torbay, Heart Plymouth, Heart South Hams, Heart North Devon en Heart Exeter;
• Heart South Coast (Fareham) – Nu nog Heart Dorset en Heart Hampshire;
• Heart Gloucestershire (Gloucester) – blijft hetzelfde;
• Heart Kent (Whitstable) – blijft hetzelfde;
• Heart FM (London) – blijft hetzelfde;
• Heart Home Counties (Milton Keynes) – Nu nog Heart Northamptonshire, Heart Milton Keynes, Heart Bedford en Heart Beds, Bucks & Herts;
• Heart East Anglia (Norwich) – Nu nog Heart Norfolk en Heart Suffolk;
• Heart Thames Valley (Reading) – Nu nog Heart Berkshire en Heart Oxfordshire;
• Heart Wiltshire (Swindon) – blijft hetzelfde;
• Heart North West & Wales (Wrexham) – Nu nog Heart Anglesey, Heart North Wales, Heart Cheshire en Heart Wirral.

Gerelateerde berichten