Duitsland: Onrust bij WDR na benoeming nieuwe radiodirectrice

Bij de West-Duitse publieke omroep is grote onrust onder het personeel ontstaan na de benoeming van een nieuwe radiodirectrice. Vorige maand werd Valerie Weber benoemd tot nieuwe topvrouw voor de radio. Weber is afkomstig van Antenne Bayern, een commercieel radiostation. En dat is tegen het zere been van vele medewerkers.

Wisseling van de wacht
Eind april 2014 lopen de termijnen van de huidige directeur radio (Wolfgang Schmitz) en directeur televisie (Verena Kulenkampff) af. Daarom moest WDR baas Tom Buhrow op zoek naar opvolgers. Groot was echter de verbazing toen Buhrow Valerie Weber voordroeg als nieuwe directeur radio. Tot nu toe werden altijd kandidaten gekozen met een achtergrond bij de publieke omroep.

Maar Weber (47) heeft uitsluitend ervaring bij commerciële omroepen. Zo gaf ze in het verleden leiding aan Ostseewelle in Mecklenburg-Voorpommeren en Hit-Radio Antenne 1 in Baden-Württemberg. Sinds 2006 zwaait ze de scepter bij Antenne Bayern. En met succes, want met bijna 1,3 miljoen luisteraars per uur en ruim 4 miljoen luisteraars per dag is Antenne Bayern één van de best beluisterde radiostations van Duitsland.

Antenne Bayern
Het succes van Antenne Bayern komt grotendeels door promotiecampagnes en acties op de radio, waarbij luisteraars flinke prijzen kunnen winnen. Een actie die in het verleden op Antenne Bayern gehouden werd is Das geheimnisvolle Geräusch, in Nederland beter bekend als Het Geluid op Q-music. Momenteel betaalt Antenne Bayern rekeningen van luisteraars, zoals Radio 538 doet in Hierrr met je rekening.

De acties gaan vooral gepaard met veel teasen op de radio om luisterars over te halen mee te doen aan de acties. Eerder zij Weber over dergelijke acties: “Alleen zinloze en doelloze spelletjes trekken mensen. Ze stimuleren de creativiteit en verbeelding. Hoe zinlozer, des te succesvoller ze zijn.”

Vercommercialising
Veel medewerkers van de WDR zijn dan ook bang dat Weber de radiostations van de WDR flink gaat vercommercialiseren. En dat is tegen het zere been van veel medewerkers. Zij noemen de aanstelling van Weber dan ook een regelrechte ramp.

Toch kan het geen kwaad dat er eens een frisse wind waait door de radiotak van de WDR. De omroep kent namelijk nauwelijks concurrentie als het om radio gaat. De enige concurrentie die de omroep heeft zijn de ruim 40 lokale commerciële radiostations. En deze lokale stations moeten het vaak doen met zwakkere FM-frequenties, terwijl de WDR alle sterke FM-frequenties bezet.

Koffie
Door deze ‘monopolie’ wordt er bij de WDR als het om radio gaat weinig geredeneerd vanuit de luisteraar. Zo zijn er bij WDR 2 bijvoorbeeld nog steeds presentatoren die muziek maar een hinderlijke onderbreking vinden tussen de journalistieke items. Weber is iemand die juist vanuit de luisteraar redeneert. Zo gaat ze iedere ochtend naar een koffietent in München waar de vuilnismannen pauze houden, om te ontdekken welk nieuws er op straat leeft. Deze onderwerpen worden dan doorgebeld aan het ochtendteam van Antenne Bayern, zodat deze nog meegenomen kunnen worden in de uitzending.

Raad van Bestuur stemt voor
Om de aanstelling van Weber tegen te houden hebben ruim 150 medewerkers zelfs een brandbrief gestuurd naar omroepbaas Buhrow. Maar veel heeft dit niet uitgehaald, want inmiddels is Weber benoemd tot directeur radio. De Raad van Bestuur van de WDR, die uit 49 personen bestaat, stemde met 40 stemmen voor haar aanstelling. [RS/Radio.NL]