Het aandeel analoog radio luisteren is in Londen gedaald tot onder de 50%. Het eerste kwartaal van dit jaar werd nog maar 48,6% van het radio luisteren via FM en AM gedaan. Het aandeel digitaal luisteren steeg in de Britse hoofdstad naar 44,1%.
Wekelijks stemmen 6,4 miljoen inwoners van Londen, zo’n 55% van het totaal aantal inwoners van de stad, af op een radiostation via een digitaal platform. Hieronder vallen onder meer DAB, digitale televisie en internet. Op landelijk niveau daalde analoog luisteren naar 57,8%, terwijl digitaal luisteren steeg naar 36,6%.
Vooral binnenshuis scoort digitale radio goed in Londen met een aandeel van 50,9%. Tegelijkertijd daalde het aandeel van FM en AM binnenshuis naar 38,9%.
Wie tijdens zijn vakantie in Londen wel eens heeft geprobeerd te luisteren naar radio via FM snapt gelijk waarom digitaal luisteren juist hier zo goed scoort. De ontvangst van analoge radio is over het algemeen namelijk niet al te best. De FM band zit propvol en diverse piraten in de hoofdstad storen de legale zenders.
Digitale radio in Londen
Daarnaast is het aanbod aan digitale radio in Londen enorm. Naast twee landelijke DAB-netten (voor de BBC en de commerciëlen), zijn er ook nog drie regionale DAB-netten in de lucht. En die ontvangst is over het algemeen stukken beter dan FM. Zo heeft bijvoorbeeld The Digital Radio Group, exploitant van het derde regionale net in Londen, maar liefst 12 zenders verspreid over de stad staan om de ontvangst binnen de ringweg M25 te garanderen.
In het centrum van Londen zijn in totaal 59 stations via DAB te ontvangen. In de buitenwijken van Londen is dit aantal nog hoger, omdat hier ook de lokale DAB-netten van de omliggende graafschappen te ontvangen zijn.
Zo zijn bijna alle radiostations die op FM en AM uitzenden, zoals BBC Radio 1 en 2, Capital, Heart en Magic, ook via DAB te ontvangen. Daarnaast zijn er een flink aantal digitale stations te ontvangen, waaronder Absolute 80s, Planet Rock, Kerrang, Jazz FM en Fun Kids.
Geluidskwaliteit
Dat de geluidskwaliteit van de radiostations regelmatig te wensen overlaat lijkt luisteraars niet tegen te houden om over te stappen op DAB. In Engeland wordt namelijk nog in de verouderde MP2-standaard uitgezonden. Daarnaast kiezen steeds meer stations om met weinig bandbreedte en in mono uit te zenden om zo meer ruimte voor andere stations te creëren en kosten te besparen. [Radiowereld.NL]