Al jaren vinden door heel Europa verdelingen van radiofrequenties plaats puur op kwalitatieve eisen. Waarom dat in Nederland niet kan is mij een compleet raadsel. Vooruit, nog een laatste column dan maar….
Radiomarkt in Nederland is leeg spaarvarken
Het huidig bekende verdeelmechanisme van een toets met een financieel bod heeft zich vanaf 2003 in de praktijk bewezen als een verkapte veiling. Het heeft geleid tot een ongezond financieel landschap op de radiomarkt in Nederland.
Dat is niet eens mijn constatering maar de mening van de verantwoordelijke Belgische minister Sven Gats in een recente reactie over het verdeelmechanisme dat België hanteert voor radiostations.
Verdeelmechanisme 2017 in Nederland
Er moet echter nu wel een verdeelmechanisme zijn of komen -de huidige vergunningen lopen in 2017 af- anders kunnen nieuwe partijen de radiomarkt niet betreden en dan is er dus geen eerlijk level-playing field. Een verlenging (zoals de bestaande radiostations nu willen) kan dus niet omdat dit voor de rechter geen stand houdt:
In 2003 is een verdeling via de bestuursrechter afgedwongen door nieuwe toetreders, waaronder Hofstad Radio. De bestaande radiostations die daarvoor al uitzonden vonden de situatie wel prima, betaalden bijna niets en hadden een erg sterke lobby. De overheid hield vervolgens de boot af met het argument dat er ‘geen frequenties zijn’, kul die voor de rechter dan ook geen stand hield. Maar dan weet u waar het vandaan is gekomen …
Hofstad Radio betaalde -tegen het advies van haar accountant in- 311.000 euro voor een periode van acht jaar vergunning voor kavel B8. Achteraf niet-exploitabel, maar het verdeelmechanisme was zo onduidelijk dat een hoog financieel bod wel moest om zeker te zijn van een radiofrequentie.
Misschien is het juist daarom dat EZ, om er vanaf te zijn, nu een ander verdeelinstrument heeft voorgesteld namelijk een transparante veiling. Maar daar zit niemand op te wachten.
De discussie lijkt nu -in de wandelgangen- vooral te gaan over verlengen of veilen, terwijl deze naar mijn mening zou moeten gaan over kwalitatieve eisen aan radiostations. En daar sta ik beslist niet alleen in als je in Europa rondkijkt.
Binnenkort wéér een gemiste kans voor een beter radiolandschap in Nederland waar luisteraars écht blij van worden? Gaat het ministerie dit keer -na een raar verdeelinstrument en een onduidelijke verlenging waar nieuwe toetreders werden uitgesloten in 2010- opnieuw de bietenbrug op?
Het lijkt er wel zo uit te zien. Maar we zijn er nog niet:
Paul Winnubst
Oud directeur-eigenaar Hofstad Radio
Co-creator @C’est L’idée
Opinie
Dit opinie artikel op Radio.NL is niet geschreven door de redactie, en de redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud. Dit artikel geeft echter wel de mening van een betrokken partij uit de RadioWereld weer.
Ingezonden artikelen met een duidelijke subjectieve inhoud zullen als opinie artikel worden geplaatst, zodat de lezer van deze site zelf de opinie artikelen door kan lezen en een eigen mening kan vormen.
Mensen die -op wat voor manier dan ook- in het mediawereldje zitten kunnen hun eigen opinieartikelen doormailen. De redactie behoudt zich het recht voor altijd artikelen zonder opgave van reden te weigeren. [Radiowereld.NL]