De PvdA heeft Minister kamp teruggevloten vanwege zijn plannen om de FM-frequenties te gaan veilen. Dit meldt het AD. Hiermee krijgen de commerciële radiostations bijval vanuit de politiek. De zenders waren al tegenstander van een veiling.
Afgelopen woensdag lekte al uit dat de Minister van plan zou zijn om alle FM-frequenties opnieuw te gaan veilen. SP-kamerlid Sharon Gesthuizen vroeg de Minister om opheldering en ook D66-kamerlid Kees Verhoeven liet zich kritisch uit over de plannen voor een veiling.
Een veiling zou ervoor zorgen dat de staatskas met tientallen miljoenen euro’s gespekt zou worden.
Maandagmiddag (22 juni) zouden de radiostations in een zaaltje in Amersfoort officieel geïnformeerd worden over de plannen van Minister Kamp. Daaropvolgend zou er op donderdag 25 juni een debat zijn in de Tweede Kamer.
Vrijdagavond werd de geplande informatiesessie voor de radiostations op maandag geanuleerd. Aan alle betrokken partijen liet het Ministerie van Economische Zaken (EZ) vrijdagavond weten: “Zojuist heeft Minister Kamp de Tweede Kamer laten weten dat de voorbereidingen voor de besluitvorming nog niet zijn afgerond en dat het daarom niet haalbaar is de Kamer voor dinsdag 23 juni 12 uur te informeren over zijn besluit.”
Wanneer de radiozenders wel duidelijkheid krijgen over de toekomst van de FM-frequenties is niet bekend. Wel laat het Ministerie van EZ weten dat de Minister verwacht dat hij nog voor het zomerreces (dat op 3 juli begint) de Kamer te kunnen informeren over zijn besluit.
Volgens het AD is het coalitiegenoot PvdA geweest die VVD-minister Kamp teruggevloten heeft. PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug stelt dat ‘Kamp nu zijn knopen aan het tellen is’. “De hele Kamer neigt naar verlengen. Een veiling zorgt nu alleen maar voor onrust.”
De commerciële radiozenders zijn vel tegenstander van de veiling. Daarnaast zou de Minister gemaakte afspraken niet nakomen.
Voorafgaande aan de verlenging van de FM-frequenties in 2011 is tussen het toenmalig kabinet en de radiosector afgesproken dat de radiostations de schouders zouden zetten onder digitalisering van de ether; en dat bij behaalde resultaten de FM-vergunningen per 2017 opnieuw zouden worden verlengd.
Inmiddels is de digitalisering van de radio in volle gang. De landelijke radiostations zijn in vrijwel heel Nederland via DAB+ te ontvangen. De regionale radiostations rollen hun DAB+netten momenteel uit en het aantal verkochte DAB+ontvangers groeit gestaag.
Maar ook via andere digitale distributiekanalen (digitale kabel, online, satelliet e.d.) is er volop geïnvesteerd in digitale content en nieuwe online-radiokanalen.
Volgens de commerciële radiostations gaat de digitaliseringsslag zo snel, dat reeds nu kan worden bepaald dat de analoge FM in 2023 kan worden uitgeschakeld. Uitschakelen van de analoge FM in uiterlijk 2023 was een voorwaarde voor een nieuwe verlenging van de FM-vergunningen die op 1 september 2017 aflopen. [Radiowereld.NL]
Zie ook: Dossier Verdeling Radiofrequenties