Meer dan dertig cultuurorganisaties pleiten in een gezamenlijke brief aan staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) voor het behoud van Radio 6. De soul- en jazzzender is, als het aan de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) ligt, vanaf volgend jaar alleen nog als digitaal themakanaal te horen.
De cultuurorganisaties, waaronder bijna alle conservatoria, de branchevereniging van platenmaatschappijen (NVPI), de Nederlandse pop- en jazzpodia en festivals en het Prins Bernhard Cultuurfonds, hebben de brief gezamenlijk geschreven. De NPO heeft hier meteen op gereageerd, zodat er duidelijkheid komt bij de programmamakers van Radio 6.
De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) bracht afgelopen maart naar buiten te willen stoppen met Radio 6, wat betekent dat jazz, soul, wereldmuziek, crossover en aanverwante muziekstijlen na 1 januari 2016 minder te horen zullen zijn op de Publieke Omroep.
In de brief benadrukken de cultuurorganisaties de internationale positie van Nederland in de jazzwereld. “Nederland heeft internationaal toonaangevende podia op het gebied van jazz (zoals het Bimhuis in Amsterdam en LantarenVenster in Rotterdam), een wereldberoemd festival (North Sea Jazz Festival) en onze muzikanten (denk aan mensen als Benjamin Herman, Tineke Postma, Hans Dulfer en Fay Claassen) spelen over de gehele wereld.”
Een ander argument om NPO Radio 6 Soul & Jazz te behouden zijn volgens de cultuurorganisaties de culturele én economische bijdrage van de jazz in Nederland: muzikanten, organisatoren, horeca, gemeenten, audiovisuele partijen, de platenindustrie en platenwinkels profiteren van het jazzaanbod. Een serieus platform op de radio is daarbij volgens de organisaties onmisbaar.
In de brief roepen de cultuurorganisaties de staatssecretaris op de NPO te vragen alsnog een serieus kanaal of zendtijd voor de jazz binnen de publieke radio te garanderen. Want geen jazz meer op de open radiokanalen vinden de organisaties “een bizar gegeven”.
Geld
Opmerkelijk is dat de organisaties het niet hebben over marktaandelen en geld. Het radiostation kost de NPO veel geld, en heeft amper luisteraars. De cultuurorganisaties willen de kosten van de slecht beluisterde zender ook niet zelf dragen.
Dit is overigens niet de eerste oproep. Radio 6 liet in juni dit jaar al een aantal bekende Nederlanders de noodklok luiden in een open brief in de Volkskrant.
Bezuinigingen bij de NPO
De NPO is bezig met een bredere bezuinigingsoperatie en moet hierbij scherpe keuzes maken. “Daarbij kijken we goed naar wat welk kanaal oplevert. De kosten van Radio 6, 3 miljoen euro, wegen niet op tegen het aantal luisteraars; zo’n 180.000 per week.” [Radiowereld.NL]