In grote delen van Duitsland zijn sinds dinsdag 31 mei de eerste televisiezenders in HD kwaliteit via de ether te ontvangen. Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van de zogenaamde DVB-T2 standaard, die de huidige DVB-T standaard opvolgt. Momenteel zijn zes tv-zenders in HD te ontvangen.
Media Broadcast verwierf eerder een licentie voor het uitzenden van digitale ethertelevisie via DVB-T2. De zenderexploitant wil nu televisie gaan aanbieden onder de naam Freenet TV. De afgelopen weken zijn 36 zendmasten aangepast om uitzendingen in 18 regio’s mogelijk te maken.
Dinsdag zijn de officiële testuitzendingen gestart van Freenet TV en zijn de eerste zes televisiezenders in HD te ontvangen in grote steden als Bremen, Hamburg, Berlijn, Stuttgart, München, Frankfurt, Wiesbaden, Mainz, Keulen, Düsseldorf, Bonn en Aken. Te ontvangen zijn ARD (Duitsland 1), ZDF (Duitsland 2), RTL, Sat1, ProSieben en Vox.
ARD en ZDF zijn vrij te ontvangen. Voor de overige zenders is een smartcard nodig. Het eerste jaar is deze gratis, daarna moet er een abonnement afgesloten worden. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is Freenet TV namelijk niet gratis, maar abonneetelevisie. Net als Digitenne in Nederland. En dat zal even wennen zijn voor de Duitsers, want de uitzendingen in de oude DVB-T standaard onder de naam “ÜberallFernsehen“, zijn gratis te ontvangen. Deze uitzendingen worden overigens gefaseerd stopgezet.
De reden om juist nu te starten met HD-televisie via de ether is het EK Voetbal, dat eind volgende week begint. Vrijwel wedstrijden worden live door ARD en ZDF uitgezonden.
Om de uitzendingen in DVB-T2 te kunnen bekijken is wel een nieuwe ontvanger of een geschikte televisie (CI+) nodig.
Tot en met eind 2018 wordt de dekking van DVB-T2 verder uitgebreid. Uiterlijk het laatste kwartaal van 2017 wordt het aantal zenders via DVB-T2 uitgebreid tot 20.
Ook in Nederland gaat op termijn overgestapt worden naar DVB-T2. Deze zomer worden de frequenties voor digitale ethertelevisie, momenteel gebruikt door KPN voor Digitenne, geveild. Uiterlijk 2020 moet zijn omgeschakeld op de nieuwe standaard. [Radiowereld.NL]