De problemen voor Stichting Commerciële Omroep Exploitatie ZuidHolland (SCOEZH), het bedrijf achter Fresh FM, zijn nog lang niet voorbij. Middels een kort geding probeerde SCOEZH toestemming af te dwingen om auteursrechtelijk beschermde muziek te mogen uitzenden. De rechter wees de vordering echter af.
Eind mei werd bekend dat SCOEZH een flinke betalingsachterstand heeft bij auteursrechtenorganisaties BUMA en SENA. Het conflict is dermate hoog opgelopen dat de rechter eraan te pas moest komen.
Jaarlijks moet SCOEZH een bepaald percentage van haar reclame-inkomsten afstaan aan muziekauteursrechtenorganisaties voor het draaien van muziek. Echter weigert SCOEZH volgens de gerechtelijke uitspraak al jaren een overzicht te geven van haar reclame-inkomsten.
SCOEZH werd door de rechter gesommeerd te stoppen met het uitzenden van muziek zonder voorafgaande toestemming van BUMA en SENA. Sinds begin juni zendt Fresh FM daarom via de ether uitsluitend rechtenvrije muziek uit.
Oplossing?
Achter de schermen werd tussen SCOEZH, BUMA en SENA onderhandeld over een oplossing. Deze onderhandelingen verlopen echter moeizaam.
SCOEZH had de auteursrechtenorganisaties een voorstel gedaan om in totaal 100.000 euro te betalen en zo de betalingsachterstanden af te kopen.. Daarnaast stelde het bedrijf een proeftijd voor waarin in elk geval een soort voorschot betaald zou worden in ruil voor schriftelijke toestemming om weer auteursrechtelijk beschermde muziek te mogen uitzenden. BUMA en SENA zijn echter niet akkoord gegaan met deze voorwaarden, omdat de betaalachterstanden vele malen hoger zijn.
Omdat BUMA en SENA niet akkoord zijn gegaan met het voorstel, besloot SCOEZH beide partijen voor de rechter te slepen. Volgens SCOEZH maken BUMA en SENA misbruik van hu bevoegdheid. Door te weigeren toestemming te verlenen voor het uitzenden van auteursrechtelijk beschermde muziek zou SCOEZH geen reclame-inkomsten meer kunnen genereren en dus ook geen rekeningen meer kunnen betalen.
“Sinds 1998 tracht SCOEZH onder haar betalingsverplichtingen uit te komen. Zij heeft nauwelijks betaald voor het uitzenden van muziek, zij houdt zich structureel niet aan gemaakte afspraken en zij heeft nog nooit opgave gedaan van haar commerciële inkomsten die als basis dienen voor de vaststelling van de billijke vergoeding,” zo verweert SENA zich.
Vordering afgewezen
SCOEZH eiste middels een kort geding dat BUMA en SENA akkoord zouden moeten gaan met (voorschot)vergoedingen en hierop de omroep schriftelijke toestemming te verlenen om weer auteursrechtelijk beschermde muziek te mogen uitzenden.
De rechtbank van Den Haag heeft de vordering van SCOEZH echter afgewezen. Voor verdere procedures verwijst de rechtbank van Den Haag naar de voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam. [Radiowereld.NL]