De discussie ‘er zijn te weinig vrouwen op de landelijke radio’ komt tot een hoogtepunt. Rob Stenders moet zijn plekje inleveren omdat AvroTros radiobaas Daniël Dekker zijn liefdesbaby Annemiek Schollaardt (amper 38), onder druk van NPO radiobaas Jurre Bosman, op Radio 2 kwijt wil tussen de middag, in een programmering met verder louter mannen.
Dit voelt als een gedwongen huwelijk, om (ook richting politiek) een statement te maken ‘kijk ons nou eens geëmancipeerd bezig zijn bij de publieke omroep’.
Feit blijft nou eenmaal dat (ook vrouwen) een mannenstem prettiger vinden om naar te luisteren op de radio dan een vaak schellere vrouwenstem. Ook ergeren vrouwen zich sneller aan (de mening van) een andere vrouw op de radio. Is allemaal onderzocht. Hoeven we niet raar over te doen.
In Amerika hoor je nog wel eens het commentaar ‘we hebben al eens een vrouw uitgeprobeerd in onze programmering, dat werkte niet’. Da’s natuurlijk weer de andere, discriminerende kant van het verhaal. Van mij mag iedereen op de radio, of het nou een transgender, een homo, een lesbiënne, een vrouw, een dwerg, een Afrikaan met één been of een man is. Als je maar talent hebt. Niet omdat het moet of politiek correct is.
Die Afrikaan is wel interessant trouwens. Als we dan toch politiek correct willen doen: zou de discussie niet veel meer moeten gaan over of een radioprogrammering niet veel te blank georiënteerd is? Waarom moet een commercieel station als BNR Nieuwsradio het voortouw nemen door een grappige, intelligente cabaretier met een duidelijk Surinaams accent in de dagprogrammering op te nemen (Jörgen Raymann).
En RTL4 als eerste met een dagelijkse talkshow voor Humberto Tan, ook met een kleurtje. Zou daar voor de NPO niet een veel zwaardere taak liggen, de integratie duidelijk terug te laten keren in hun TV én radioprogrammering. Zijn we ook meteen van de zwarte piet discussie af.
Het zal geen makkelijke taak worden voor Annemiek Schollaardt om Rob Stenders op te volgen. Hij heeft, mede door zijn uitstekende muzieksmaak, een aantrekkelijk radioprogramma op poten gezet op het voorheen ingedutte Radio 2. Zij zal natuurlijk, in tegenstelling tot Rob Stenders, braaf de orders opvolgen van eerdergenoemde Dekker, die er om bekend staat geen tegengas of mensen in de pikorde boven hem te dulden. En Bosman kan zijn belofte zo mooi inlossen als hij in zijn nette pak bij de Staatssecretaris in Den Haag op de koffie gaat.
Leuk hoe een radioprogrammering zo toch ook weer een politiek schaakspelletje wordt, waarbij de luisteraars weinig tot geen invloed hebben op wat ze voorgeschoteld krijgen. Aan het eind van het jaar mag er weer gestemd worden op de Top 2000, tot die tijd doet het er niet toe of men Stenders wel of niet leuk vindt om naar te luisteren.
‘Wie betaalt bepaalt‘ is nou niet echt aan de orde bij de NPO, die toch door ons allemaal gefinancierd wordt. Wat dat betreft is de democratie ver te zoeken als het gaat om wat we op de publieke zenders wel of niet te zien en te horen krijgen.
QMusic stuurt hun luisteraars nog een enquete met de post wat ze van hun deejays vinden. Waarom hebben wij, de brave burger, eigenlijk niks te zeggen over wat we op de door ons betaalde radio horen? Waarom moet dat bepaald worden door een paar ambtenaren die soms al meer dan 20 jaar op dezelfde plek zitten?
Waarom vraagt de baas van NPO2 mij eigenlijk niet of ik meer of minder documentaires wil zien? Ik genoot dagelijks van het kanaal HollandDoc, wat zonder pardon wegbezuinigd is. Noord-Korea is er niks bij.
Overigens heb ik nog niemand gehoord over de rol van Ruud de Wild in dit verhaal. Ook hij staat bekend als iemand die er niet zo dol op is andere sterke personalities om zich heen te hebben in de dagprogrammering. Wie wordt het volgende slachtoffer, na Stenders. Ekdom? Staverman?
Als Utopia klaar is zou dat nog eens een mooie dagelijkse radiosoap zijn, ‘het eiland Radio 2’. Soort Expeditie Robinson. Misschien dat er daarom wel een vrouw in de radioprogrammering moet, even de hormonen van de mannen opschudden. Zodat ze zich nog sterker en stoerder voelen als ze achter de microfoon staan. En het straks leuke verhaallijnen oplevert voor de real life soap. Met intriges, romances en pakkende cliffhangers. Dat is het. Binnenkort op uw TV: Radio 2.
Patrick Kicken
Foto: Patrick Kicken / Nico Kroon / AvroTros