Universiteit Twente: Helikoptermetingen AT betrouwbaar

De manier waarop Agentschap Telecom (AT) controleert of radiozenders zich aan de vergunningsvoorwaarden houden is betrouwbaar. Dat concludeert het validatierapport dat de Universiteit Twente in opdracht van de toenmalige minister van Economische Zaken heeft uitgevoerd.

Het onderzoek is gedaan om vragen en zorgen van de radiosector over de wijze waarop het agentschap deze controles uitvoert definitief weg te nemen.

In juli 2016 werd een rapport van het AT openbaar gemaakt over de helikoptermetingen die de waakhond in 2012 liet uitvoeren. Hieruit bleek dat destijds behoorlijk wat zenders met een onjuist antennediagram en/of teveel vermogen zouden uitzenden

In totaal werden 45 antennediagrammen van verschillende vergunningen (publiek en commercieel) bij deze metingen gecontroleerd op de locaties Markelo, Rotterdam, IJsselstein, Smilde en Terneuzen.

De metingen zijn uitgevoerd met een helikopter, waarbij op antennehoogte rondom de FM-omroeptorens gevlogen werd. Daarbij wordt onder meer gekeken naar zaken als vermogen en straalrichting. Van de 45 diagrammen bleek dat er 31 een overschrijding was.

Radiosector niet eens met uitkomsten
Dat het rapport pas in 2016 openbaar werd, kwam doordat een deel van de radiosector het niet eens is met deze meetmethode. Daarom besloot toenmalig minister Kamp een externe partij in te vliegen om de meetmethode te toetsen.

UT: meetmethode betrouwbaar
Volgens deze derde partij, de Universiteit Twente, is de meetmethodiek ‘valide, betrouwbaar en reproduceerbaar.’ Wel bleek dat bij de metingen aan de ‘achterkant’ van de antenne het uitgestraalde vermogen te hoog is gemeten.

Met de aandachtspunten die het rapport beschrijft, kan de methodiek in de toekomst op details mogelijk nog verder worden verfijnd. Op dit moment zijn er geen nieuwe metingen voorzien. [Radiowereld.NL] 

Gerelateerde berichten