De financiële gesteldheid van de 250 lokale omroepen in ons land blijft veelal een heet hangijzer. Volgens het Commissariaat voor de Media verkeert tweederde hiervan in financiële problemen. Eenderde heeft zelfs ernstige financiële zorgen.
Democratische gevolgen
Als de lokale omroepen verdwijnen is dat een ramp. “Uiteindelijk heeft dat democratische gevolgen,” meent Marc Visch van de Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen. “Want er wordt niet meer gecontroleerd en geïnformeerd. Ik ben ervan overtuigd dat als mensen goed worden geïnformeerd worden over wat er in hun directe omgeving gebeurd, dat ze erin geïnteresseerd raken en dus ook betrokken raken bij wat er besloten wordt en er dus ook een betrokkenheid bij de politiek komt.”
10 Miljoen te weinig
De financiering van lokale omroepen is al jaren een groot probleem. De NPO ontvangt jaarlijks 800 miljoen euro, de RPO (regionale omroepen) 170 miljoen, terwijl de ruim 200 lokale omroepen het met jaarlijks 10 miljoen moeten doen.
“Dat is veel te weinig,” stelt Visch. “Als we kijken naar een gemiddelde gemeente van 50 a 60.000 inwoners. Dan heb je het over 20 a 30.000 huishoudens.” En als daar netjes de minimale bijdrage van 1,30 euro per huishouden naar de lokale omroep gaat, dan gaat het om een bedrag van 30 tot 40.000 euro.
“Als je daar je huur voor moet betalen, BUMA, SENA en de kabelexploitant, wat blijft er dan nog over voor echte journalistiek?” vraagt Visch zich af.
Gemeentes houden zich niet aan de regels
Maar lokale omroepen die het richtbedrag krijgen, mogen nog in hun handjes knijpen, want 20% van de gemeentes in ons land blijkt minder overmaken aan hun lokale omroep. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten gaat strenger toezicht hierop houden.
Overigens worden niet alle financiële problemen bij lokale omroepen veroorzaakt door te weinig subsidie. Er zijn ook omroepen die er zelf een puinhoop van maken.
Daarnaast is ook de vorming van streekomroepen in veel regio’s een heet hangijzer. Lokale omroepen moeten meer gaan samenwerken ‘de buren’. En ook dat verloopt in verschillende regio’s moeizaam. Besturen van lokale omroepen die niet met elkaar op één lijn komen, of er de noodzaak niet van inzien om samen te werken, zijn geen uitzondering.
Nieuwe subsidieregel
Eind vorig jaar zei Minister Slob toe onderzoek doen naar een nieuwe subsidieregeling voor lokale omroepen. Voor 2019 zal dat waarschijnlijk geen uitkomst meer bieden, maar op langere termijn mogelijk wel. [Radiowereld.NL]
Foto: Pixabay