Radio-ondernemer Ruud Poeze spant een kort geding aan tegen het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) om de geplande veiling van FM-kavel B05 tegen te houden. De radiomaker is van mening dat hij recht heeft op dit kavel, omdat hij ook al meedeed aan de vorige veiling.
Eerdere veiling mislukt
De veiling werd gewonnen door SB Radio, die hiermee Fresh FM terug op FM wilde brengen. SB bood hiervoor 50.000, maar kwam haar betalingsafspraken niet na. Het gevolg was dat de vergunning in september 2018 weer werd ingetrokken.
Eerder deze maand maakte EZK bekend dat begin september de aanvraagprocedure voor de veiling van vier regionale FM-kavels, waaronder B05, start. Poeze wil echter dat de vorige veiling wordt afgemaakt en probeert nu middels een kort geding een nieuwe veiling te voorkomen. Dit kort geding dient woensdag.
Mocht de rechter Poeze in het gelijk stellen, dan krijgt hij naar eigen zeggen het kavel alsnog toegewezen. De andere twee zouden namelijk te kennen gegeven geen belangstelling meer te hebben.
De vraag is echter of de rechter Poeze in het gelijk gaan stellen. Allereerst is met het voldoen van de veilingvoorwaarden door SB Radio (het storten van een borgsom) en het uitbrengen van het hoogste bod de veiling afgerond. Dat SB vervolgens het resterende bedrag niet betaald heeft in een ander verhaal.
Daarnaast is de vraag of de rechter het benodigde spoedeisende belang ziet in de zaak. Want waarom komt dit kort geding nu pas en niet in september vorig jaar toen de vergunning van SB werd ingetrokken?
Kosten
Bij het verkrijgen van de frequenties zegt Poeze binnen korte tijd te kunnen starten met uitzenden. “Het gaat om tien FM-frequenties, die heb je niet direct allemaal in de lucht. Maar het maken van een radioprogramma is niet zo ingewikkeld,” aldus Poeze in het AD. “Dat kan met een computer van een paar tientjes.” Of daarmee voldoende luisteraars en adverteerders worden getrokken is echter sterk de vraag. De regionale commerciële radiomarkt is al jaren namelijk geen vetpot.
Daar komt nog bij dat het in de lucht houden van de FM-frequenties als enkele tonnen per jaar kost. Tevens moet uitgezonden gaan worden op DAB+ en zijn er nog kosten voor bijvoorbeeld Buma, SENA, toezichtkosten Agentschap Telecom en Commissariaat voor de Media.
De afgelopen jaren spande Poeze al meerdere rechtszaken aan tegen EZK, maar die gingen allemaal over het middengolfbeleid. Deze werden vrijwel allemaal verloren door hem. [Radiowereld.NL]