Nieuwe Kamer wil ook noodverlenging FM voor 3 jaar

Ook de nieuwe Tweede Kamer wil dat de FM-vergunningen van de commerciële radiostations voor drie jaar worden verlengd. Dinsdagmiddag heeft de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat dit onderwerp niet-controversieel verklaard.

Nieuwe Kamer wil ook noodverlenging FM voor 3 jaar Alle andere opties, dus ofwel alsnog niet verlengen of verlengen voor slechts twee jaar, blijven dat wel.

Eind oktober 2020 maakte Keijzer bekend dat de commerciële radiostations een noodverlenging krijgen van hun FM-vergunningen om de coronacrisis door te komen. Commerciële radiostations hadden hiertoe aangedrongen, waarna een motie werd aangenomen door de Tweede Kamer.

Keijzer zei toe de vergunningen met minstens twee jaar te zullen verlengen, en een extra jaar laten afhangen van het onderzoek. De uitkomsten hiervan worden waarschijnlijk uiterlijk begin mei verwacht. De kamer had echter om drie jaar gevraagd.

Parkeerstand
Begin van dit jaar viel echter kabinet Rutte III waardoor veel onderwerpen, waaronder de radiofrequenties, controversieel werden verklaard. Dit houdt in dat de zittende demissionaire staatssecretaris geen besluiten meer mag nemen over de radiofrequenties en ze besluiten moet overlaten aan haar opvolger in een nieuw kabinet.

Uitzondering hierop is een noodverlenging van alle FM-vergunningen met drie jaar, omdat de Tweede Kamer zowel tweemaal in de oude samenstelling als nu ook al één keer in de nieuwe samenstelling hierop aandringt.

Toch drie jaar?
Keijzer kan nu nog steeds besluiten om de vergunningen met slechts twee jaar te verlengen. Maar dat besluit zal dan niet worden gesteund door de Tweede Kamer. Ook heeft de Tweede Kamer dinsdag aangegeven daarover voorlopig dan niet met de staatssecretaris het debat te zullen gaan voeren. Wat het parlement betreft mag er alleen worden verlengd met drie jaar om de commerciële radiostations zo de gelegenheid te geven de zware klappen die ze vorig jaar hebben opgelopen als gevolg van de coronacrisis, te boven te komen.

Vorig jaar daalde de omzet van de gehele commerciële radiosector met zo’n 17%, maar het grootste deel van de markt bestaat uit kleinere dan wel geclausuleerde radiostations met winstmarges, als die er al zijn, van slechts een paar procent. Vooral om die reden zal het heel veel radiostations jaren gaan kosten om de klappen die de coronacrisis heeft veroorzaakt op te vangen. [Radiowereld.NL]
Foto: Pixabay

Gerelateerde berichten