De Duits-Zwitserse publieke omroep SRF wil af van de afkorting DRS in de namen van zijn radiostations. Momenteel wordt er onderzocht hoe de stations vanaf volgend jaar genoemd kunnen worden. De voorkeur gaat uit naar de namen Radio 1, Radio 2, enzovoorts. Probleem is echter dat de naam Radio 1 al gebruikt wordt door een commercieel radiostation in ZĂŒrich.
Momenteel heten de Duitstalige publieke radiostations nog DRS 1, DRS 2, DRS 3, DRS 4 News, DRS Musigwelle en DRS Virus. De officiĂ«le benaming is echter Schweizer Radio DRS, waarbij DRS staat voor âdeutschen und rĂ€toromanischen Schweizâ.
Oorspronkelijk heetten de televisiestations van de omroep TV DRS. Later werd dit SF DRS, maar sinds 2005 gaan de stations simpelweg door het leven als SF (Schweizer Fernsehen). Begin 2011 fuseerden de Publieke radio- en televisietak tot Schweizer Radio und Fernsehen (SFR).
Als gevolg van de fusie worden momenteel de âmerkenâ van de omroep tegen het licht gehouden, zo bevestigt Alex Hefter van de SFR tegenover âDer Sonntagâ. Daarbij moet de afkorting DRS ook verdwijnen uit de namen van de radiostations. Het liefst wil de omroep de structuur van de BBC overnemen. DRS 1 zou dan Radio 1 moeten gaan heten, DRS 2 Radio 2, enzovoorts.
Toch is deze naamswijziging niet zo simpel als het lijkt. De naam Radio 1 wordt namelijk al gebruikt door een commercieel radiostation in de regio ZĂŒrich. SRF zou het merk Radio 1 dan moeten kopen, maar de vraag is of dit gaat lukken. Roger Schawinski, eigenaar van Radio 1, zegt nog geen officieel verzoek te hebben gehad, maar vult gelijk aan dat hij niet van plan is om de naam te verkopen. Een tip heeft hij wel voor de omroep: âBegin bij Radio 2.â De kans dat deze tip opgevolgd wordt is natuurlijk nihil.
Naast de radiostations krijgen ook de televisiestations een nieuwe naam. Dit wordt waarschijnlijk SRF 1 en SRF 2. Deze nieuwe namen worden volgend jaar al ingevoerd als de omroep start met uitzenden in High Defenition (HD). Tegelijkertijd moeten ook de radiostations een andere naam krijgen. Over de naam zal ongetwijfeld nog heel wat vergaderd moeten worden. [RS/RadioWereld.NL]