Protest tegen veranderingen bij WDR 3

Een aantal Duitse schrijvers en muziekanten zijn in actie gekomen tegen de op stapel staande veranderingen bij de West-Duitse klassieke en cultuurzender WDR 3. Gezamenlijk hebben zij een brief geschreven aan Monika Piel, directeur van de WDR. De omroep wil het radiostation beter doorluisterbaar maken, maar de schrijvers en muziekanten vrezen dat dit ten koste gaat van de inhoud en diepgang.

WDR 3 zendt overwegend klassieke muziek uit, zoals in Nederland op Radio 4 gedaan wordt. Tijdens de avonduren is er echter ook plek voor jazzmuziek en culturele programma’s als ‘Resonanzen’. In het weekend zijn ook hoorspelen en culturele debatten te horen.

Net als vele andere omroepen moet ook de WDR de komende jaren bezuinigen. Daarom zijn er plannen om WDR 3 beter doorluisterbaar te maken. Ook gaat er bezuinigd worden op de inhoud van de culturele programma’s. Zo zullen er minder unieke bijdragen te horen zijn in het dagelijkse programma Resonanzen.

Nu bevat het culturele programma van WDR 3 nog dagelijks zeven bijdragen, die exclusief voor het programma gemaakt worden. In de toekomst zullen nog maar twee van de zeven bijdragen speciaal voor het programma gemaakt worden. De overige vijf bijdragen zullen algemener zijn, waardoor ze ook door WDR 5 te gebruiken zijn.

Door deze wijzigingen bespaart de WDR alleen al op Resonanzen 200.000 euro per jaar. En dat is een flinke hoeveelheid, gezien het programma gemiddeld slechts 70.000 luisteraars trekt. Drie jaar geleden werd het programma daarom al met een uur ingekort naar twee uur.

Een flink aantal Duitse schrijvers en muzikanten zijn vel tegen de op stapel staande veranderingen bij WDR 3. Zij hebben inmiddels gezamenlijk een brief geschreven aan Monika Piel, directeur van de WDR. Hierin spreken zij hun zorgen uit over de kwaliteit van WDR 3. Zij vrezen dat de veranderingen ten koste gaan van de inhoud en diepgang.

Volgens de WDR ontkomt het niet aan veranderingen bij WDR 3. De omroep brengt met WDR 3 en WDR 5 het grootste cultuuraanbod van alle regionale publieke omroepen in Duitsland, maar desondanks moet het wel verantwoordelijk omgaan met het kijk- en luistergeld. WDR 3 en WDR 5 zijn momenteel de duurste radiozenders van de WDR. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten