Omroepbijdragen

Staatssecretaris Van der Ploeg van Cultuur kan zijn plan om de Dienst Omroepbijdragen (DOB) per 1 januari 2000 op te doeken niet zomaar uitvoeren.

De rechter in Amsterdam heeft bepaald dat de bewindsman ten onrechte heeft verzuimd eerst advies in te winnen bij de ondernemingsraad (OR) van de dienst. Hij moet dit nu alsnog doen alvorens hij zijn plannen mag doorvoeren. De ondernemingsraad van de DOB heeft verheugd op de uitspraak van de rechter gereageerd. Bij de dienst werken 275 mensen. Volgens de OR is het onbegrijpelijk dat Van der Ploeg het personeel van de DOB niet heeft betrokken bij zijn plan. Het ministerie van OCW wilde nog niet reageren op de rechterlijke uitspraak, maar te verwachten valt dat Van der Ploeg op korte termijn een advies aanvraagt bij de ondernemingsraad van de DOB. 

De staatssecretaris wil de omroepbijdragen (het kijk- en luistergeld) vanaf 1 januari 2000 laten innen via de belastingen. Dat heeft als gevolg dat de DOB wordt opgeheven. Dat zou een besparing van zestig miljoen gulden per jaar opleveren. Dit geld moet ten goede komen aan de jeugdzorg. De medewerkers van de dienst is een baan bij de belastingdienst toegezegd. Het is niet de eerste keer dat de overheid wordt gedwarsboomd doordat niet is voldaan aan de wettelijke verplichting de ondernemingsraad van betrokken instanties te raadplegen. Vorig jaar werd de herindeling van Den Haag om dezelfde reden op de lange baan geschoven.

Gerelateerde berichten