De Amsterdamse stadszender AT5 is jarig. Op 1 april is het precies 20 jaar geleden dat het televisiestation van start ging. Met minimale middelen, waarbij de vrees voor het voortbestaan als rode draad door de geschiedenis loopt, is AT5 uitgegroeid tot een professionele televisiezender die eigenlijk niet meer weg te denken is uit Amsterdam en omstreken.
Primitieve en roerige start
AT5 is in 1992 opgericht door de inmiddels overleden Feike Salverda. In een promotiespotje in februari van dat jaar zei hij: “Het is nu nog moeilijk voor te stellen, maar vanaf 1 april verzorgen wij van deze plek de uitzendingen van AT5, de Amsterdamse nieuwszender: hard en Amerikaans.”
Salverda, de eerste hoofdredacteur van AT5 en toen nog vooral bekend als Vrij Nederland- en VPRO-journalist, klom daarbij energiek over diverse bouwmaterialen in lege ruimten aan de Reguliersdwarsstraat in het centrum van Amsterdam. Daar zou het nieuwe televisiestation straks gehuisvest zijn.
Salvera maakte slechts de eerste twee uitzendweken van AT5 mee, want kort na de start vertrok hij met ruzie. Desondanks ging AT5 verder met de opbouw van het station. AT5 was overigens de tweede stadszender van Nederland, want in Rotterdam was Stads TV al actief met uitzendingen.
Nieuwslezers van het eerste uur waren Christien van der Aar (later SBS6) en Ivette Forster (later VARA en NPS). Vanuit een provisorisch ingerichte studio brachten zij de Amsterdammers op de hoogte van wat er in hun stad gebeurde.
Nieuwszender
Eind 1993 kwam Fons van Westerloo aan het roer van AT5. Hij bouwde de stadszender uit tot echte nieuwszender. Dagelijks om 17 uur kwam het station met ‘AT5 Live’ gepresenteerd door Dieuwertje Blok en Mieke van der Wey. Ook kwam AT5 met ‘Special Report’, waarvan Ton van Rooyen vele uitzendingen maakte.
Kort Amsterdams en Awick
Een bekend programma dat lange tijd op AT5 te zien was, was ‘Kort Amsterdams’, een dagelijks programma dat 9,5 jaar lang grote verhalen uit de buurt en kleine verhalen uit de stad bracht. Een concept dat inmiddels door andere regionale omroepen is overgenomen. Eind 2010 sneuvelde Kort Amsterdams wegens bezuinigingen. Maar ook Frank Awick mag niet vergeten worden. ‘De meest verlegen showbizzverslaggever van Nederland’ werkt al vanaf dag één bij de lokale zender en heeft inmiddels al vele sterren aan de tand gevoeld.
Kweekvijver
AT5 bleek overigens ook een belangrijke kweekvijver voor nieuw talent te zijn. Vele medewerkers vonden hun weg naar ‘Hilversum’. Een greep uit de oogst: Matthijs van Nieuwkerk (VARA), Sacha de Boer (NOS), Rik van de Westelaken (NOS), Mariëlle Tweebeeke (ex-RTL & NOS), Barbara Barend (RTL), Chazia Mourali (voorheen RTL), Ajouad El Miloudi (KRO), Aicha Marghadi (NOS) en Merel Westrik (WNL).
Voortbestaan
De afgelopen 20 jaar streed AT5 regelmatig om het voortbestaan. Elke paar jaar was het weer onzeker of de zender subsidie zou krijgen van de gemeente Amsterdam. Ook werden er enkele pogingen gedaan om AT5 te laten samenwerken met de regionale omroep RTV Noord-Holland. De meeste onderhandelingen werden echter afgebroken, maar vorig jaar was er eindelijk een doorbraak. RTV Noord-Holland neemt samen met de AVRO en Het Parool de stadszender over, waardoor AT5 kan blijven uitzenden. Wel zullen er zeer waarschijnlijk de nodige veranderingen worden doorgevoerd.
Feest
Voorlopig is het echter feest bij AT5. Dagelijks wordt in het AT5 Nieuws en in het programma ‘AT5 20 jaar’ teruggeblikt op het belangrijkste en opvallendste nieuws van de afgelopen twee decennia. Daarnaast worden in ‘Toen op de buis’ oude programma’s van AT5 uitgezonden. Ook wordt er taart uitgedeeld aan belangrijke Amsterdammers en maken kijkers van AT5 kans op prijzen. [RS/Radio.NL]