Kamer bezorgd over journalistieke onafhankelijkheid RNW

Parlementariërs zijn bezorgd over de journalistieke onafhankelijkheid van de toekomstige Wereldomroep. Moet de afgeslankte organisatie vanaf volgend jaar dansen naar het pijpen van het ministerie van Buitenlandse Zaken? Daar is geen sprake van, zegt het kabinet volgens de Wereldomroep.

Volgens de Nederlandse Mediawet mag de staat zich niet bemoeien met de inhoud van radio- en televisieprogramma’s. Maar vanaf 2013 valt Radio Nederland Wereldomroep (RNW) niet langer onder die wet.

De nieuwe, door de bezuinigingen fors afgeslankte organisatie, verhuist dan van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen naar Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking. De nieuwe Wereldomroep wordt een organisatie met één opdracht: de verspreiding van het vrije woord in regio’s waar media gebreideld zijn.

De Tweede Kamer vroeg in een debat om garanties dat Buitenlandse Zaken zich niet met de inhoud gaat bemoeien. Minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs, die nu nog over RNW gaat, bezwoer dat de journalistieke onafhankelijkheid niet in het geding is.

Buitenlandse Zaken subsidieert nu al organisaties als Free Press Unlimited die zich inzetten voor de persvrijheid. Het ministerie vertelt de huidige subsidieontvangers ook niet wat ze moeten doen, dus zal dat met de Wereldomroep ook wel meevallen, stelt zij.

Verscheidene partijen in de Tweede Kamer zijn bang dat de Wereldomroep onder de willekeur gaat vallen van het subsidiebeleid van Buitenlandse Zaken en zo ‘een zeer ongewisse toekomst’ tegemoet gaat. Het CDA wees erop dat de Raad van State zich zorgen maakt over de journalistieke onafhankelijkheid van de Wereldomroep ‘en dat doet de Raad niet over elke organisatie die onder het subsidieregime van Buitenlandse Zaken valt.” De partij wil voor Prinsjesdag precies van de minister van Buitenlandse Zaken horen hoe hij die journalistieke onafhankelijkheid gaat regelen. [Wereldomroep/Radio.NL]

Gerelateerde berichten