De meeste nationale dagbladen zagen de oplagecijfers voor hun papieren kranten in 2011 weer dalen. Het aantal verspreide kranten daalde met 2,8 procent naar 1,8 miljoen. Dat blijkt uit gepubliceerde cijfers van oplage-instituut HOI. De Telegraaf zag de totale oplage, inclusief gratis exemplaren, het meest dalen en liet 4,6 procent minder kranten drukken.
Werden in 2010 nog 586.806 betaalde exemplaren gedistribueerd, vorig jaar waren dat er 542.822. Het AD leverde zo’n drie procent in.
De Nederlandse verspreide oplage van De Persgroep, uitgever van de Volkskrant en Trouw, daalde met ongeveer anderhalf procent. De betaalde verkoop van de Volkskrant steeg echter wel, met 1260 exemplaren naar 236.379.
Een ander lichtpuntje in de dagbladmarkt was NRC Media. Zowel NRC Handelsblad als nrc.next zag de oplage stijgen. Van de ter ziele gegane gratis krant de Pers werden in contrast met de andere gratis dagbladen vorig jaar ruim 38 duizend meer exemplaren verspreid. Metro zag de oplage dalen met ruim vijftigduizend, Spits met 28 duizend.
Tijdschriftenoplage daalt met 2,6 procent
De betaalde oplage van tijdschriften is vorig jaar gedaald van negentien miljoen naar 18,5 miljoen. Dat is een daling van 2,6 procent, blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van oplage-instituut HOI.
Een van de verliezers was Playboy. Het mannenblad zag de oplage dalen van 50.482 betaalde exemplaren in 2010 naar 37.209 vorig jaar. Dat is een krimp van ruim een kwart. Nieuwe Revu zag de oplage met 14,4 procent dalen, Story met veertien procent en Panorama met dertien procent.
Opinieblad Vrij Nederland verkocht 45.534 in plaats van 48.353 bladen en HP/De Tijd 19.696, een daling van bijna zeventien procent. Zowel vrouwen- als mannenbladen, waaronder Glossy, Flair, FHM, Elegance en Esquire deden het vorig jaar over het algemeen minder goed.
Enkele uitzonderingen waren Quote, De Groene Amsterdammer, Linda, en Grazia. De betaalde oplage van Quote steeg met ruim zes procent en die van De Groene Amsterdammer met elf procent. Linda en Grazia groeiden met respectievelijk 12,6 en 1,7 procent.
Het gaat al langer slecht op de tijdschriftenmarkt. Inkomsten uit advertenties lopen terug, net als het aantal abonnees. Vorig jaar werd de stekker getrokken uit kunstglossy Hollands Diep als uit meidenblad Fancy. [Novum/Radio.NL]