Media worden vaak ten onrechte gezien als aanstichter van hypes. Politie en gemeenten blijken vaker dan gedacht bepalend te zijn in langdurige berichtgeving over maatschappelijke incidenten. Dat meldt instituut voor multiculturele vraagstukken Forum. Het instituut onderzocht in samenwerking met de Nederlandse Nieuwsmonitor vier incidenten waarbij multiculturaliteit een rol speelde.
Zo werd onder meer de berichtgeving rond het weggepeste homostel in Utrecht in 2010 onderzocht, net als de rellen tussen Marokkanen en Molukkers in Culemborg hetzelfde jaar. Uit die onderzoeken bleek dat het beeld van de ‘hijgerige journalistiek’ die een gebeurtenis uit sensatiezucht tot grote proporties opblaast, niet te kloppen.
Volgens de onderzoekers zijn lokale spelers als gemeente en politie zelf medeverantwoordelijk voor de inhoud van het nieuws en hoe het nieuws wordt gebracht. Zo werd in Culemborg een noodverordening aangekondigd en werd in Utrecht een picknick georganiseerd. De media bleven slechts aandacht houden voor die nieuwe gebeurtenissen, concluderen de onderzoekers.
Forum hoopt met het onderzoek inzicht te bieden in de rol van gemeente en politie bij crisisberichtgeving en een debat te starten over dit onderwerp. Het boek Beeldenstrijd in Crisistijd, waarin het onderzoek is opgetekend, wordt dinsdag gepresenteerd in het museum voor communicatie in Den Haag. [Novum/Radio.NL]