De publieke omroep moet terug naar acht omroepen. Het kabinet heeft zich vrijdag zoals verwacht geschaard achter een plan hiervoor van de omroepen zelf. KRO gaat samen met NCRV, VARA met BNN en TROS met AVRO. EO, MAX en VPRO blijven zelfstandig, net als NOS en NTR.
Powned en WNL
De nieuwe omroepen Powned en WNL mogen blijven bestaan als zij in 2014 meer dan 150 duizend leden hebben. Ze moeten zich dan wel aansluiten bij een van de bestaande omroepen. Dat geldt ook voor omroepen die er in de toekomst bij komen.
Lidmaatschapsgeld van 5,72 naar 15 euro per jaar
Het minimale lidmaatschapsgeld van omroepen gaat omhoog van 5,72 naar 15 euro per jaar. Het weggeven van cadeaus aan nieuwe leden wordt verboden. Het kabinet wil het lidmaatschap van een omroep zo ‘betekenisvoller’ maken.
Levensbeschouwelijke omroepen
De levensbeschouwelijke omroepen moeten onderdak zoeken bij een van de reguliere omroepen. Als dat niet lukt, worden ze bij de NTR ondergebracht. Ze moeten meer bezuinigen dan de overige omroepen. Wel blijven ze redactioneel onafhankelijk.
De fusies moeten bijdragen aan de bezuinigingen van in totaal 200 miljoen euro per 2015. Hiervan komt zo’n 125 miljoen voor rekening van de publieke omroep.
Wereldomroep
Eerder werd al duidelijk dat de Wereldomroep flink moet bezuinigen. De Wereldomroep mag zich alleen nog richten op het verspreiden van onafhankelijke informatie in onvrije landen. De Wereldomroep krijgt nu zo’n 46 miljoen euro per jaar. Hoeveel daarvan overblijft, is nog onduidelijk.
Omroeporkesten
Van de omroeporkesten kunnen het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor blijven bestaan. De Radio Kamer Filharmonie verdwijnt. Het Metropole Orkest kan een eenmalige bijdrage krijgen om zelfstandig te worden. Almere wordt mogelijk de thuisbasis van het orkest.
Samenwerking landelijke en de regionale omroepen
Verder moeten de landelijke en de regionale omroepen gaan samenwerken. Binnen een halfjaar moeten zij met plannen hiervoor komen. Het aantal websites van de omroepen wordt vanaf volgend jaar drastisch verminderd.
Themakanalen op de schop
Themakanalen en internetactiviteiten zonder link met een tv-programma zijn alleen toegestaan als ze worden betaald uit eigen verenigingsgeld. Dat geldt niet voor de NOS en de NTR, omdat die geen leden hebben.
Programmagegevens worden vrij
De programmagegevens van de publieke omroep komen beschikbaar voor andere bedrijven die tv-gidsen willen uitgeven, zoals De Telegraaf. Per exemplaar van zo’n gids gaan de gegevens 1,95 cent kosten. [Novum/Radio.NL]