Duizenden steunbetuigingen voor Wereldomroep

Meer dan 11.000 mensen hadden afgelopen zondag een petitie van de Wereldomroep ondertekend voor het behoud van de Nederlandstalige uitzendingen. Onder de internationale versie staan volgens Iede de Vries van het actiecomite nog eens 7000 handtekeningen van luisteraars die afhankelijk zijn van de programma’s in een van de andere negen talen.

Daarnaast zijn er petities van oud-ambassadeurs, het bedrijfsleven en journalistieke organisaties volgens de Wereldomroep. De Vries overhandigt ze maandag aan de Tweede Kamer, voorafgaande aan het mediadebat over de forse bezuinigingen op de Wereldomroep.

SP en D66 kritisch op plannen omroepbezuinigingen
De bezuinigingen van 200 miljoen euro op de omroepbegroting gaan te ver. Dit stelt Kamerlid Jasper van Dijk van de SP. Hij noemt het onvermijdelijk dat de ingreep de kwaliteit van de programma’s zal aantasten. De verhoging van het lidmaatschapsgeld voor publieke omroepen naar 15 euro wil hij voorkomen. Van Dijk komt tijdens het mediadebat in de Tweede Kamer ook op voor de Wereldomroep en het Muziekcentrum van de Omroep (MCO).

D66 waarschuwt voor een onevenwichtig omroepbestel. Als de publieke omroepen na de fusies zendtijd en budget krijgen voor het aantal leden, dan wordt de EO in verhouding te groot en wordt BNN benadeeld, stelt D66-parlementarier Boris van der Ham. Hij gaat pleiten voor een goedkoper jeugdlidmaatschap, omdat jongeren minder bereid zijn om te betalen voor radio en televisie. Dit maakt het bestel volgens hem diverser en meer representatief. [Wereldomroep/Radio.NL] 

Gerelateerde berichten