Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) krijgt het advies om naar alternatieven te kijken voor zijn plannen om de Wet openbaar bestuur (Wob) aan te passen. Dat meldt de Raad voor de rechtspraak woensdag. Plasterk wil de boete afschaffen voor overheden die te laat op een Wob-verzoek reageren.
De minister is voornemens tot de maatregel omdat hij wil voorkomen dat mensen alleen maar Wob-verzoeken indien in de hoop een dwangsom te kunnen incasseren. De raad stelt echter dat met het plan ook mensen getroffen worden die geen misbruik van de Wob maken.
Plasterk krijgt daarom het advies om te ‘bekijken of er alternatieven zijn voor het schrappen van de dwangsom uit de Wob’. De raad stelt in het advies dat ‘niet uit het oog mag worden verloren dat er ook personen en bedrijven zijn die een Wob-verzoek alleen doen om duidelijkheid te krijgen in een bepaalde situatie’. “Zij worden door dit wetsvoorstel geraakt.”
Het instellen van hoger beroep om de opgevraagde informatie te verkrijgen lijkt de Raad voor sommigen ‘een te hoge drempel’. Ook wordt opgemerkt dat een neveneffect van de plannen kan zijn dat overheden minder snel op verzoeken om informatie reageren.
Als alternatieven draagt de raad een ‘speciaal formulier’ voor het indienen van Wob-verzoeken aan. “Zodat er geen verkapte verzoeken kunnen worden gedaan.” Ook ziet de Raad een oplossing in het verlengen van de termijn voor het verstekken van informatie bij een omvangrijk verzoek.
De Wob regelt dat overheden binnen zes weken op een verzoek om informatie moeten reageren. Als zij dat niet doen, kunnen indieners van het verzoek een dwangsom eisen, oplopend tot 1260 euro. Gebleken is dat er misbruik van de regeling wordt gemaakt. Gemeenten worden op het verkeerde been gezet doordat Wob-verzoeken worden verhuld in offertes of sollicitatiebrieven. [Novum/Radio.NL]