Op 22 september 2014 is door de vereniging van kabelbedrijven (NLkabel), de Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland (Olon) en telecombedrijf KPN een convenant ondertekend. Dat staat in een persbericht wat de Olon al op 23 september heeft verstuurd. Maar helaas bereiken de persberichten van de Olon, die de lokale media in Nederland behartigt, bijna nooit de media.
De Olon is hier al vaker op geattendeerd, maar helaas trekt de Olon zich hiervan niets aan. Het is onduidelijk waarom de Olon persberichten niet goed verspreid onder alle media. Waarschijnlijk is er gebrek aan kennis bij de Olon, waar overigens geen mensen werken die iets bij een lokale omroep doen. De Olon verstuurt persberichten alleen naar ‘ANP Pers support’ en hoopt dan dat iedereen dit leest. Maar zo werkt het niet in de media.
Persbericht
In het convenant wordt volgens het persbericht de ambitie en intentie uitgesproken om de signalen van de omroepen centraal te verzamelen en aan te bieden aan de pakketaanbieders.
Olon: “Daarmee vergroten de omroepen hun bereik, krijgt de burger meer mogelijkheden om lokale content te consumeren en kunnen pakketaanbieders deze unieke content effectief en efficiënt in hun zenderaanbod opnemen.
De Mediawet breidt sinds kort de must carry-status van publieke lokale omroepen uit naar alle relevante pakketaanbieders. Via het centrale distributieplatform (de OLONMediahub) kunnen de omroepen hun signalen aan hen aanleveren. Bovendien vormt lokale content een uniek aanbod aan de consument in de wereldwijde toename van nieuws en informatie. Voor pakketaanbieders kan hoogwaardige lokale content dan ook een belangrijke verrijking zijn van hun radio- en TV-pakket.
Tegelijkertijd zetten de lokale publieke omroepen in op de vorming van circa 100 streekomroepen: samenwerkingsverbanden van lokale omroepen, die gezamenlijk zorgdragen voor één lokaal toereikend media-aanbod in de leefwereld van de burger. Naast regionale kennis- en krachtenbundeling zijn landelijke voorzieningen daarbij randvoorwaardelijk, zoals een technologische infrastructuur voor de contributie en distributie van content, live en on demand. Het convenant verzekert de lokale publieke omroepen er van dat investeringen in een dergelijke collectieve infrastructuur toekomstvast zijn. Bovendien is deze duurzaamheid een eis van de overheid voor bijdragen aan de realisatie daarvan.
Martijn Vroom, voorzitter OLON: “Dit convenant is een mijlpaal in het sectorale veranderprogramma. Eerder hebben we overeenstemming bereikt met de VNG over de wettelijke taak van de lokale publieke omroepen door een “lokaal toereikend media-aanbod” gezamenlijk te definiëren. Nu kunnen we samen met de pakketaanbieders werken aan een nog betere, bredere en modernere verspreiding van dit unieke, onderscheidende en maatschappelijk relevante media-aanbod. Samen met de regionale krachtenbundeling legt deze collectieve voorziening de basis voor de vernieuwing van de publieke omroep die het dichtst bij de leefwereld van de mensen staat: de publieke streekomroep.”
Rob van Esch, directeur NLKabel namens alle Nederlandse kabelbedrijven (waaronder Ziggo, UPC en CAIW): “Het convenant waarborgt een betrouwbare en hoogwaardige aanlevering van digitale lokale radio en tv-signalen nu en in de toekomst. De kabelsector draagt graag bij aan dit initiatief dat de maatschappelijke waarde van de lokale omroep vergroot”.
Wendelien van den Hoek, Content Manager TV KPN: “Wij zijn enthousiast over het initiatief van de OLON om de signalen van de omroepen te verzamelen en aan de pakketaanbieders door te geven. Het doorgeven van lokale omroepen zal nu veel gemakkelijker gaan”.
Over de OLON
De Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland (OLON) is het door de overheid op grond van de Mediawet aangewezen overlegorgaan voor publieke lokale media-instellingen in Nederland. Bij de vereniging OLON zijn vrijwel alle publieke lokale media-instellingen aangesloten. Bij deze ca. 280 omroepen werken meer dan 500 betaalde krachten en 20.000 vrijwilligers. Samen maken zij 45.000 uur radio en 5.000 uur televisie per week en
onderhouden zij ruim 280 websites.
Over NLkabel
NLkabel behartigt de belangen van kabelbedrijven. Het kabelnetwerk bestaat in Nederland vrijwel geheel uit glasvezel. De leden van NLkabel, waaronder Ziggo, UPC, CAIW en DELTA, bieden consumenten en bedrijven via de kabel onder meer supersnel internet, digitale televisie, HDTV, Video on Demand, interactieve TV, telefonie en WiFi.
Over KPN
KPN is de toonaangevende leverancier van telecommunicatie- en ICT-diensten in Nederland en biedt consumenten vaste en mobiele telefonie, internet en televisie. Voor zakelijke klanten verzorgt KPN tevens volledig beheerde telecommunicatie- en ICT-oplossingen. In Duitsland en België volgt KPN een meermerkenstrategie in de mobiele markt en neemt daar met E-Plus en BASE een derde positie in. KPN beheert met iBasis een efficiënte, op IP gebaseerde infrastructuur waarop wereldwijd wholesale-netwerkdiensten worden aangeboden aan andere operators.” [Radiowereld.NL]