VS: Radiodeejay blokkeert duizenden televisies door audiofragment

Duizenden abonnees van kabelmaatschappij AT&T kregen vorige week de schrik van hun leven toen opeens hun televisie geblokkeerd werd voor een waarschuwing. Het “Emergency Alert System”, wat gebruikt wordt in geval van calamiteiten, bleek in werking te zijn getreden. Gelukkig bleek er geen ramp te zijn, maar een deejay die een fragment afspeelde op de radio.

Het Emergency Alert System (EAS) is een systeem waarmee de Amerikaanse overheid in kan breken bij radio- en televisiestations in geval van calamiteit. Bijvoorbeeld als de president het volk moet toespreken in geval van een terroristische aanval of als er een tornado op komt is.

Omdat de VS duizenden radio- en televisiestations heeft is het ondoenlijk om naar al deze stations een verbinding aan te leggen vanaf het Witte Huis of de lokale overheid. Daarom zijn er zogenaamde EAS-hoofdstations. Deze radiostations worden rechtstreeks onderbroken door de overheid en dienen als voeding voor alle andere lokale radio- en televisiestations.

Bij de andere lokale zenders staat een speciale encoder die het programma onderbreekt als er een combinatie van speciale toontjes en bliepjes op het hoofdstation te horen is. Zappen op televisie is zinloos, want de televisie wordt volledig geblokeerd. Er verschijnen banners in het beeld of het complete beeld wordt gevuld met een belangrijke boodschap.

Op lokaal niveau is het EAS al meerdere keren gebruikt om inwoners te waarschuwen voor de komt van een tornado. Landelijk is het EAS tot nu toe alleen nog maar gebruikt voor testuitzendingen. Deze testuitzendingen gaan overigens dwars door de reguliere uitzendingen heen.

Vorige week kregen duizenden abonnees van kabelmaatschappij AT&T dan ook de schrik van hun leven toen hun televisie geblokkeerd werd voor een waarschuwing van het EAS. Op de tv-schermen kwam de melding te staan: “Dit station heeft zijn programmering op verzoek van Het Witte Huis onderbroken om deel te nemen aan het Emergency Alert System.” Gelukkig bleek het om een fout te gaan en was er geen ramp of calamiteit.

Boosdoener voor het in werking treden van het EAS was radiodeejay Bobby Bones. Tijdens zijn ochtendshow op ruim 100 countryzenders in de VS, kwam een recente test van het EAS tijdens een belangrijke sportwedstrijd ter discussie. Bones besloot daarop een Youtube fragment te laten horen van zo’n test, compleet met de combinatie van speciale toontjes en bliepjes.

Wat de deejay zich echter niet realiseerde is dat enkele radiostations die zijn programma uitzenden een EAS-hoofdstation is en dat encoders van andere radio- en televisiestations hierdoor geactiveerd kunnen worden, iets wat dus bij kabelmaatschappij AT&T gebeurde.

Premiere Radio Networks, verantwoordelijk voor de distributie van het programma, heeft inmiddels zijn excuses aangeboden. Het bewuste fragment had nooit uitgezonden mogen worden.

Het voorval kan nog wel eens een klink staartje krijgen voor zowel Premiere Radio Networks, iHeartMedia (werkgever van Bones) en de radiostations die zijn programma uitzenden. Mediaregulator deelt over het algemeen forse boetes uit als het EAS foutief en onnodig geactiveerd wordt. Ook het onnodig uitzenden van audiofragmenten is niet toegestaan.

In 2013 kregen diverse kabelnetwerken een boete van in totaal $1,9 miljard opgelegd. Tijdens een reclamespot voor de film “Olympus Has Fallen” waren de kenmerkende toontjes en bliepjes van het EAS systeem te horen. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten