Verdwijnen van GPD: schade pas later merkbaar

Jos Timmers legt uit uit wat de gevolgen zullen zijn van het verdwijnen van persbureau ‘Geassocieerde Persdiensten’, de GPD, waar hij hoofdredacteur was. Timmers vergelijkt nu de schade van het verdwijnen van de GPD met een veenbrand.

Jos Timmers: “Een brand die je lange tijd niet ziet en waarvan de gevolgen pas merkbaar zijn als de schade is aangericht. Die schade bestaat op de eerste plaats uit de vernietiging van in vele tientallen jaren opgebouwde kennis van het nieuws, de achtergronden en journalistieke ervaring.”

Zesenzeventig jaar geleden, besloot een aantal van die regionale dagbladen onder het motto ‘zoodat niet bij de grote dagbladen wordt achtergelopen’ te gaan samenwerken op het terrein van landelijke en internationale berichtgeving.

Timmers: “Uit dat initiatief is een volwassen en professionele journalistieke organisatie, de GPD, ontstaan, die de aangesloten regionale dagbladen decennialang heeft voorzien van een ongekend rijke berichtgeving. En nu, anno 2013, bestaat die GPD opeens niet meer. Vermalen in het geweld dat de grote dagbladuitgevers inzetten en waarmee ze in een tijd van sterk teruglopende inkomsten en verlies aan abonnees en advertenties de eigen posities zoveel mogelijk denken te versterken. Het was uitgeverij Wegener, die de lont in het kruitvat stak. Het is Wegener dat tamelijk schaamteloos het model van de GPD kopieert. En de overige concerns konden of wilden daar niets tegenover stellen.”

Bij de GPD werkten 45 journalisten in vaste dienst en tientallen freelance medewerkers, van wie meer dan de helft nu echt zonder werk zit. De schade bestaat ook uit het feit dat het gezamenlijk front van de regionale dagbladen is verbroken. Jos Timmers wordt per 1 maart de nieuwe hoofredacteur van nationaal persbureau NOVUM. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten