Kritiek Raad van State op omroepfusie

[Update] De Raad van State heeft kritiek op de manier waarop de publieke omroep moet bezuinigen. De gemaakte keuzes zijn niet goed gemotiveerd. Ook is niet duidelijk of alternatieven zijn onderzocht, blijkt uit het woensdag gepubliceerde advies. Staatssecretaris Sander Dekker (VVD) zou zijn plannen moeten heroverwegen.

Acht omroepen
In de nieuwe Mediawet wordt het aantal publieke omroepen per 2016 teruggebracht naar acht. De AVRO gaat samen met de TROS, de VARA met BNN en de KRO met de NCRV. De VPRO, de EO en MAX blijven, net als de NOS en NTR, zelfstandig.

De Raad van State vraagt zich af of het verstandig is om de verschillende omroepverenigingen in stand te houden. De besparingen worden mogelijk niet gehaald, omdat een ‘deel van de huidige inefficiënties zich verplaatst binnen het verband van een samenwerkingsomroep tussen de omroepverenigingen die hun eigen profiel zichtbaar willen laten blijven’.

Fusies
Wanneer de fusie verder wordt doorgevoerd en de aparte verenigingen opgaan in één nieuwe vereniging levert dit niet alleen meer besparingen op, ook komt het volgens de Raad van State de eenduidigheid ten goede.

Powned en WNL
De nieuwe omroepen Powned en WNL moeten eerst minstens 150 duizend leden hebben en wordt getoetst op ze aan de doelstellingen hebben voldaan. Dan moeten ze aansluiting vinden bij een van de andere omroepen. Volgens de Raad van State ligt hierbij het risico van ’teleurstelling’ op de loer voor de leden die bewust hebben gekozen voor de nieuwe omroep, omdat die zich juist onderscheidde van de rest.

Los daarvan zou het goed zijn te de plannen in een ‘bredere context’ te plaatsen waarbij ook wordt gekeken in hoeverre de publieke omroep nog voldoende aansluit ‘op de technologische en maatschappelijke ontwikkelingen’. Het is namelijk niet zonder reden dat de publieke omroep de afgelopen jaren is versnipperd: het is een gevolg van de toenemende individualisering in de samenleving.

Productiefaciliteiten
De Raad van State wil verder weten waarom de fusieomroepen hun eigen productiefaciliteiten behouden en deze niet verplicht uitbesteden bij de NTR. “Hiervan zou mogelijk een aanzienlijke efficiëntiewinst uitgaan.”

Efficiencywinst?
Kritiek heeft de Raad van State ook op het feit dat het besluitvormingsproces binnen de publieke omroep niet is vereenvoudigd. De Raad omschreef dat eerder als een ‘palet van organen met eigen beslissingsbevoegdheden, en met adviseurs en toezichthouders die tevens meebeslissen over de uit te zenden programma’s’. Wanneer die processen worden vereenvoudigd is ook efficiencywinst te behalen, aldus de raad.

Wet aanpassen
Dekker ziet in het advies aanleiding om de motivering van de wet te ‘verduidelijken’ en op onderdelen aan te passen. De bewindsman is niet van plan om zijn voorstel te heroverwegen, schrijft hij. “De voorgestelde maatregelen en de ontwikkelingen in Hilversum zijn in de historische context van de Nederlandse publieke omroep uniek en dienen op juiste waarde te worden geschat.” [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten