FunX neemt niet deel aan Nationaal LuisterOnderzoek

NPO heeft vorig jaar aangekondigd met de lokale zender FunX deel te gaan nemen aan het Nationaal LuisterOnderzoek, maar nu besloten toch maar weer niet deel te nemen aan het onderzoek. Dit na een proefdeelname van 3 maanden aan het luisteronderzoek.

FunX wilde jaren lang meedoen aan het onderzoek. De website Nationaalluisteronderzoek.nl geeft hieronder antwoord op zes belangrijke vragen waarom FunX geen interesse meer heeft.

Waarom niet?
FunX is een zender met een zeer specifiek luisterprofiel: jongeren van 15-34 jaar, met een multiculturele, urban interesse woonachtig in (sterk) stedelijke gebieden, met name 15-34 TMSA luisteraars (Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen).

Het Nationaal LuisterOnderzoek is een onderzoek dat met name geschikt is voor het meten van landelijke radiozenders met een breder profiel luisteraars.

FunX heeft de laatste drie maanden van 2012 op proef meegelopen in het Nationaal LuisterOnderzoek. Gebleken is dat tijdens de proefperiode het aantal 15-34 TMSA respondenten woonachtig in (sterk) stedelijke gebieden te gering was om de luistercijfers van FunX betrouwbaar te kunnen meten. NPO heeft vervolgens besloten vooralsnog niet met FunX deel te nemen aan het NLO. NLO begrijpt dat en vindt het jammer, juist omdat er vanaf 2012 wordt gewerkt aan maatregelen om de groep jonge allochtonen beter vertegenwoordigd te krijgen in het Nationaal LuisterOnderzoek.

Hoe zit het met de representativiteit van het panel van het Nationaal LuisterOnderzoek?
Het panel van het Nationaal LuisterOnderzoek is representatief op een groot aantal variabelen, waaronder geslacht, leeftijd, opleiding en regio.
De kwaliteit van het panel bepaalt mede de kwaliteit van het onderzoek. Daar wordt binnen het NLO dan ook veel aandacht aan besteed. Bij de werving van respondenten voor het luisteronderzoek wordt de samenstelling van het panel representatief gehouden voor geslacht, leeftijd, opleiding en provincie. Allochtone respondenten komen daarin ‘automatisch’ voor.

De respons, het % toezeggers dat het radiolog daadwerkelijk terugstuurt, onder deze doelgroep is echter vele malen lager dan gemiddeld, waardoor het uiteindelijke aantal jonge allochtonen in rapportage relatief laag is. Het NLO heeft daarop maatregelen genomen met als doel een meer representatieve afspiegeling van allochtone jongeren in het radiopanel te krijgen.

Wat heeft NLO eraan gedaan om jonge allochtonen ruimer vertegenwoordigd te krijgen in het luisteronderzoek?
Vanaf januari 2012 is gestart met telefonische respondentenbegeleiding van allochtone jongeren, primair de groep 15-34 TMSA woonachtig in (zeer) sterk stedelijke gebieden.

In totaal worden 1500 jongeren per jaar telefonisch begeleid bij het invullen van hun radiolog. Eerdere tests hadden aangetoond dat dit een effectieve manier was om de respons binnen deze doelgroep te verhogen. En de maatregel had effect: In 2011 vulde gemiddeld 17% van de oorspronkelijk geworven respondenten (toezeggers) uit deze doelgroep het radiolog in, over heel 2012 was dit 32%. Een significante verbetering. Vanaf oktober 2012 echter was er een daling zichtbaar en deze heeft zich doorgezet in 2013. Gemiddeld zaten er in 2012 n=95 jongere TMSA-ers in de tweemaandelijkse periode, in november/december was dat aantal gedaald tot n=75.

Hoe komt het dat de respons onder deze doelgroep vanaf het najaar 2012 is afgenomen?
Enerzijds is het aantal respondenten dat wordt bereikt voor telefonische begeleiding gedaald (abonnement opgezegd/geen gehoor). Anderzijds is gebleken dat de begeleiding juist de gelegenheid biedt om deelname aan het luisteronderzoek op te zeggen. Er is dan ook een significante toename geconstateerd in het aantal directe opzeggingen. Dus het positieve effect op de respons van de begeleiding op korte termijn wordt teniet gedaan door het negatieve effect op langere termijn.

Wat gaat NLO nu doen om jonge allochtonen ruimer vertegenwoordigd te krijgen in het luisteronderzoek?
Er is een nieuw pakket aan maatregelen afgesproken om het aantal jonge allochtonen in het radiopanel te verhogen. De belangrijkste maatregel is dat er extra wordt geworven op 15-34 TMSA. Er wordt gestreefd om op termijn circa 100 allochtone respondenten (TMSA 15-34 (zeer) sterk stedelijk) in de tweemaandelijkse rapportage te hebben. In het najaar van 2013 zal het effect van de extra werving in het aantal 15-34 TMSA zichtbaar moeten zijn.

In opdracht van FunX heeft Ipsos (Synovate) meerdere malen bereiksonderzoek uitgevoerd. Er wordt gerapporteerd op een steekproef die wel genoeg jonge allochtonen bevat. Hoe kan het dat ze daar wel genoeg doelgroeppersonen vinden en in het Nationaal LuisterOnderzoek niet?
Dat heeft vooral te maken met verschillen in de steekproef en de onderzoeksmethode. Het Nationaal LuisterOnderzoek wordt uitgevoerd onder een landelijk representatief panel daar waar het onderzoek van Ipsos wordt uitgevoerd onder een steekproef van jongeren in de stadsregio’s Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Het Nationaal LuisterOnderzoek is een continu onderzoek waarbij respondenten telefonisch en online worden geworven. Aan hen wordt gevraagd om 6x een radiolog in te vullen gedurende een week. De kans op uitval/nonrepons is daarbij aanwezig gedurende de veldwerkperiode. Het bereiksonderzoek van Ipsos is een ad hoc face-to-face ondervraging op straat in de 4 grote steden. De kans op uitval is hierbij niet aanwezig, omdat het om slechts één ondervraging gaat. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten