Om nieuws te maken, of om de waarheid te achterhalen maken journalisten vaak gebruik van de ‘Wet openbaarheid van bestuur’ (Wob). RTL Nieuws maakt hier veelvuldig gebruik van. En dat heeft vaak resultaat, wat bewijst dat Wob een nuttige funtie heeft voor journalisten om de overheid te controleren.
“Bizar en absoluut onwenselijk.” Zo noemt minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) het afkopen van verzoeken van burgers op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) door gemeenten.
“Dat is niet waar gemeenschapsgeld voor bedoeld is”, zei Plasterk voor aanvang van de ministerraad.
Gemeenten kopen geregeld Wob-verzoeken af, zo meldde de Volkskrant vrijdag. Dat doen ze om te voorkomen dat ze een boete moeten betalen als ze het verzoek niet op tijd beantwoorden. Die dwangsom kan oplopen tot 1260 euro, en dus kiezen ze eieren voor hun geld door het verzoek voor een paar honderd euro af te kopen.
Vrije informatie
De Wob geeft burgers een wettelijk middel om de overheid tot openbaarheid te dwingen. Volgens Plasterk vindt er veel misbruik plaats. Mensen faxen bijvoorbeeld twee keer een vrijwel identiek Wob-verzoek. Ambtenaren denken dan dat het om één verzoek gaat, waardoor het tweede verzoek niet in behandeling wordt genomen. De aanvrager heeft dan na tien weken recht op een vergoeding.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) schat dat bij Nederlandse gemeenten zo’n twintigduizend Wob-verzoeken per jaar worden ingediend. Welk deel daarvan gericht is op financieel gewin is onduidelijk. Plasterk wil de wet aanpassen om misbruik tegen te gaan. [Radio.NL/Novum]