Smartlapzender RADIONL raakt per direct FM-frequenties kwijt

[Update] De FM-frequenties van Nico Silvius in Cuijk en Ameland moeten per direct uit de lucht. Dit heeft het hoogste rechtscollege, het CBb, geoordeeld. Op dit moment staan de radiozenders overigens nog gewoon aan.

Via kavel B27 (Ameland 89.4 Mhz) is ‘Radio Ameland’ te beluisteren. Op kavel B31 zendt Silvius op 95.3 vanuit Cuijk het programma ‘RADIONL’ uit.

12 regionale FM-kavels
In 2008 verdeelde Agentschap Telecom maar liefst 12 regionale FM-kavels. De frequentie in Kaatsheuvel ging naar Efteling Radio; de overige 11 naar Nico Silvius. Het betrof hier: Ameland 89,4 MHz, Zutphen 89,9 MHz, Oldenzaal 90,0 MHz, Winterswijk 94,3 MHz, Cuijk 95,3 MHz, Lichtenvoorde 95,7 MHz, Den Helder 96,0 MHz, Stadskanaal 96,0 MHz, Heerenveen 97,3 MHz, Amersfoort 99,5 MHz en Appingedam 103,6 MHz.

In totaal waren er 114 aanvragen voor deze frequenties ingediend door 32 verschillende partijen. Maar, zo stelde Agentschap Telecom destijds, “Nico Silvius bood het meest; zowel programmatisch als financieel”. En de vergunningen voor 11 van de 12 FM-kavels werden vervolgens vanuit AT in Groningen doorgezonden naar Sneek.

Inhoudelijk regiogerichte programmering ?
Om in aanmerking te kunnen komen voor een of meer van de regionale FM-kavels in de vergelijkende toets van 2008, moesten aanvragers een zogenoemd ‘programmatisch bod’ indienen. Dat bod moest bestaan uit een beschrijving welk percentage van de zendtijd tussen 07.00 en 19.00 uur zou bestaan uit inhoudelijk regiogerichte programmering.

Nieuws, weer en verkeer mochten daarbij ook als regiogericht worden meegeteld, maar de rest moest echt inhoudelijk gericht zijn op de regio waar het radioprogramma te ontvangen is (oftewel aparte programmering per afzonderlijk FM-kavel dus). Nico Silvius bood voor ieder aangevraagd kavel 64% inhoudelijk regiogerichte programmering, was daarmee de hoogste programmatische bieder, en ging er met al deze FM-kavels vandoor. Overige aanvragers boden veel minder, en hadden helaas het nakijken.

In beroep
Alleen de afgewezen aanvragers RATO en Radio Ameland lieten het er niet bij zitten en gingen in beroep. Maar dat konden ze alleen doen voor die kavels die ze zelf hadden aangevraagd, te weten die in Cuijk en Ameland. Omdat alle overige gegadigden het er bij lieten zitten, kwamen 9 FM-kavels onherroepelijk in het bezit van Silvius. Overigens wel met de verplichting om per afzonderlijk kavel 64% inhoudelijk regiogerichte programmering te verzorgen.

64% wordt nooit gehaald
Iets waar Silvius zich nooit aan heeft gehouden en waartegen bij Agentschap Telecom meerdere handhavingsverzoeken lopen. Immers, overal waar ‘RADIONL’ te horen is, werd jarenlang hetzelfde radioprogramma uitgezonden. Pas sinds zeer recent zijn er lichte wijzigingen en regiogerichte spotjes, met name rond het nieuws en de reclameblokken. Maar ook daarmee wordt naar verluidt de vereiste 64% op veel kavels nog lang niet gehaald.

RATO en Ameland
Al in 2009 stelde de rechtbank Rotterdam de klagers RATO en Ameland in het gelijk. Uit die uitspraak bleek dat de FM-kavels in Cuijk en Ameland ten onrechte aan Silvius waren verstrekt. Agentschap Telecom legde het vonnis echter naast zich neer en ging in beroep bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Het CBb kwam pas zomer vorig jaar met een tussenuitspraak, die er niet gunstig uit zag voor de Minister, maar de Minister kreeg nog één kans om aan te tonen dat de aanvraag van Silvius wel aan alle vereisten voldeed.

Definitieve uitspraak
In de uitspraak van het hoogste rechtscollege van 12 september 2013 maakt het CBb definitief gehakt van de stellingen van de Minister. Het CBb oordeelt dat in de aanvraag die Silvius in 2008 heeft ingediend voor alle aangevraagde FM-kavels, hij helemaal geen 64% regiogerichte programmering heeft geboden op de smartlappenzenders.

Uit de aanvraag blijkt volgens het CBb dat Silvius niet verder kwam dan 9,36%. Daarmee bleef z’n aanvraag zelfs onder de minimaal vereiste 10% regiogerichte programmering die noodzakelijk was om überhaupt aan de vergelijkende toets van 2008 mee te mogen doen.

Het CBb stelt dan ook in het vonnis:

“De besluiten van de minister van 3 maart 2009 tot verlening van de frequentievergunningen voor de kavels B27 en B31 aan NDC zal het College herroepenen hij zal de aanvragen van NDC voor die kavels afwijzen, opdat daarmee de rechtsgevolgen die aan de vergunningverlening waren verbonden met terugwerkende kracht ongedaan worden gemaakt; voor het recht geldt dat de frequentievergunningen nimmer hebben bestaan.”

Blamage voor Agentschap Telecom
Daarmee stelt het CBb de radiozenders RADIONL vanuit Cuijk op 95.3 en Radio Ameland op 89.4 Mhz gelijk aan illegale radiostations. De uitzendingen op deze frequenties gebeurden de afgelopen 5 jaar dan ook –met terugwerekende kracht- zonder vergunning. Dit kan ook als een enorme blamage worden beschouwd voor Agentschap Telecom, die niet alleen niet-bestaande vergunningen heeft verleend aan Nico Silvius, maar ‘m ook nog eens ruime gelegenheid heeft geboden om een semi-landelijk netwerk te realiseren onder de naam ‘RADIONL’; waarbij de focus ligt op Nederlandstalige smartlappenmuziek en niet op regiogerichte programmering per afzonderlijk kavel.

Daarnaast rijst uiteraard de vraag hoe het kan dat Agentschap Telecom vergunningen verleent met 64% regiogerichte programmering, maar dat het hoogste rechtscollege na nadere bestudering van de aanvraag van Silvius tot de conclusie komt dat er niet meer inzit dan 9,36%?

Het is duidelijk dat van de 32 aanvragers voor de 12 FM-kavels in 2008, er in ieder geval één aanvraag helemaal niet had mogen worden toegelaten tot de procedure; namelijk die van Silvius. Dit houdt ook in dat alle overige aanvragers wel een grote kans hadden gemaakt op een FM-vergunning, en aan aantal van hen de diverse vergunningen ook echt hadden behoren te krijgen.

Wrang gevoel bij afgewezenen
Zij kunnen echter niet alsnog in actie komen, omdat zij het er destijds bij hadden laten zitten. Maar het zal bij velen achteraf een wrang gevoel veroorzaken dat ze door Agentschap Telecom regelrecht voor de gek zijn gehouden, of dat op z’n minst gesteld kan worden dat Agentschap Telecom broddelwerk heeft verricht.

Situatie blijft immers dat Nico Silvius vooralsnog actief kan blijven op 9 FM-kavels, terwijl ook daarvan nu vaststaat dat die vergunningen nooit naar hem hadden mogen gaan.

Voor klagers Radio Ameland en RATO is de einduitspraak van het CBb overigens niet gunstig. Radio Ameland maakte kans op de frequentie 89.4 Mhz, maar ging in op een verzoek van Agentschap Telecom zelf om de rechtszaak te beeindigen. AT bemiddelde in een verhuurconstructie van de 89.4 Mhz, waarbij Radio Ameland sinds ongeveer anderhalf jaar de gebruiker is van deze frequentie, maar Silvius de (met terugwerkende kracht niet-bestaande) vergunninghouder is gebleven. Omdat Radio Ameland haar claim op deze frequentie vrijwillig (op verzoek van AT) heeft opgegeven, en de vergunning van Silvius nu door het CBb is herroepen, vist Radio Ameland nu ook op alle fronten achter ‘t net.

Maar ook RATO krijgt de gevraagde frequentie in Cuijk niet toegewezen. Net als bij Silvius oordeelt het CBb dat ook uit de aanvraag van RATO niet duidelijk wordt hoe RATO minimaal 10% regiogerichte programmering zou gaan verzorgen. De aanvraag van Silvius is volgens het CBb dus ten onrechte toegewezen, maar de aanvraag van RATO is volgens ditzelfde rechtscollege niet ten onrechte afgewezen. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten